Идентифицираха втори междузвезден обект, взривил се над Земята

16108
Идентифицираха втори междузвезден обект, взривил се над Земята
Снимка: ESO/M. Kornmesser

Данните от прелитане на метеорит, взривил се над Тихия океан през 2017 г., сочат неговата извънслънчева природа. Може би това е бил фрагмент, останал от експлозията на далечна свръхнова: богат на тежки елементи и свръхтвърд "междузвезден снаряд".

Навлизайки в атмосферата с голяма скорост, малките небесни тела бързо се нагорещяват и започват да светят ярко, като повечето от тях се разпръскват на малки частици, преди да достигнат повърхността на Земята. Понякога полетът и експлозията на такива болиди може да бъдат регистрирани с различни средства за наблюдение и това дава на учените информация, която им позволява да оценят траекторията, скоростта и други свойства на разпадащото се небесно тяло.

Един от тези обекти бил забелязан от радарите на Министерството на отбраната на САЩ през 2014 г. близо до Папуа Нова Гвинея. Няколко години по-късно астрофизиците от Харвард Амир Сирадж и Ави Льоб установиха, че траекторията и скоростта на това тяло сочат, че то е прилетяло отвъд пределите на Слънчевата система. За това може да говори и рекордната здравина на материала, от който се състоял метеоритът: по оценки на учените тя е била около 20 пъти по-висока от тази на обикновените каменни метеорити и два пъти по-висока, отколкото на железните. По-късно изчисленията на Сирадж и Льоб бяха потвърдени от експертите на Космическото командване на САЩ.

Льоб възнамерява да вади с магнит от океана този обект, за който дори твърди, че е отломка от извънземен космически кораб. Намерението му да предприеме такава мисия дори озадачи експертите.

В новата си статия двамата учени представят друг подобен обект, който може да има извънслънчев произход – Междузвезден метеор 2 (Interstellar Meteor 2, IM2). Той бил регистриран край бреговете на Португалия през март 2017 г. Както необичайно високата скорост (близо 37 km/s), така и траекторията на падане отличавали IM2 от обикновените метеорити, което показва възможния му произход извън Слънчевата система.

Според изчисленията здравината на материала, от който се състоял IM2, също е изключителна; по този показател той се нарежда на трето място сред всички известни метеорити. Сирадж и Льоб са сигурни, че това не е просто съвпадение. Статията им е представена в онлайн библиотеката за препринт arXiv.

„Нямаме достатъчно статистика, за да разберем колко по-твърди от слънчевите трябва да бъдат междузвездните обекти – казва Амир Сирадж. – Но шансовете два от тези обекти случайно да попаднат в Топ 3 от 273 са едно на десет хиляди.“ „За нас това означава, че източникът на произход на това тяло се отличава съществено от планетни системи от типа на Слънчевата“, добавя проф. Льоб.

Авторите предлагат няколко хипотези за произхода на IM2. По-специално това може да е фрагмент, създаден от взрив на далечна свръхнова. И разбира се, учените не отхвърлят идеята за изкуствения произход на свръхтвърдия метеорит. Ави Льоб е широко известен с подобни идеи, доста екстравагантни за консервативната част от научната общност. По-рано именно той предположи, че и междузвездният астероид Оумуамуа, който премина през вътрешната част на Слънчевата система преди няколко години, може да е сонда на извънземна цивилизация.

Буквално преди дни около междузвездния обект Оумуамуа се разгоря нов скандал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Силни магнитни бури в средата на седмицата. Вижте прогнозите (ГРАФИКИ)

Магнитни бури за седмицата 18-24 март 2024 година: Прогноза от САЩ

НАСА ще изпрати съобщение до извънземните на ледената луна Европа

"Нова звезда", ярка като Полярната звезда, ще избухне в небето тази година

Сблъсъкът на Млечния път и Андромеда е неизбежен: процесът вече е започнал

SpaceX загуби космическия кораб Starship след достигането до орбита (ВИДЕО)

Вижте историческия полет на Starship: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита (ВИДЕО)

Стартът на Starship: Гледайте изстрелването на най-голямата ракета в историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос