X
 
 

Историческо: За първи път направиха снимка на черна дупка (ВИДЕО)

5423 0
Историческо: За първи път направиха снимка на черна дупка (ВИДЕО)
Снимка: Event Horizon Telescope
За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка на черна дупка. Това може да доведе до ревюлюция в познанията ни за тези енигматични обекти, съобщава The Guardian.

Кадърът показва ореол от прах и газ, ограждащ дупка в центъра на галактиката Messier 87, която се намира на 57 млн. светлинни години от Земята. Диаметърът на обекта е от 40 милиарда километра, което е три милиона пъти повече от размера на нашата планета. Масата му пък е като на 6.5 милиарда звезди като нашето Слънце.

НАСА: Земята ще бъде разкъсана и засмукана

Земята ще бъде разкъсана на парчета в рамките на секунди от гигантски супермасивни черни дупки, които са разпръснати из галактиката, а ...

Самата дупка не може да се види, но последните наблюдения за първи път отвеждат астрономите до нейната граница. 

Снимката е направена от Event Horizon Telescope (EHT), мрежа от осем радиотелескопа, разположени на различни места по света, а в осъществяването ѝ, което е отнело шест години, са се включили 200 учени.

"Черните дупки са най-мистериозните обекти във вселената. Сега успяваме да видим това, което някога мислехме за невъзможно за виждане", заяви Шепърт Дулеман, директор на EHT и старши учен от "Харвард".

 Вижте и видео:

Визионери?! Има такива хора и у нас

Пореден ден в медиите шокиращи заглавия. Градушки, дъжд удрят България. Пожари изпепелиха Гърция. Незапомнени жеги, жертви в Стокхолм,...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители