Излезте да видите кометата ZTF

12571
Излезте да видите кометата ZTF
Снимка: Alessandro Bianconi / Edu INAF / CC BY-SA 2.0

Днес дългопериодичната комета C/2022 E3 (ZTF), добила известност като „неандерталската комета“, ще премине на минималното си разстояние от Земята. Тя е открита на 2 март 2022 г., когато попада в широкоъгълния обзор на небето на Паломарската обсерватория в Калифорния. На 12 януари 2023 г. кометата премина през перихелий (точката на орбитата, която е най-близо до Слънцето) и постепенно набираше яркост. До края на януари светимостта ѝ достигна шеста величина, което означава, че може да се види дори без телескоп. Това обаче не е толкова лесно да се направи.

Защо това е така и какво може да се направи, за да се възхитим все пак на кометата, която се сдоби с антиопашка? Антиопашката на кометите, от гледна точка на наблюдателя от Земята, е удължена към Слънцето, за разлика от „обикновените“ опашки, които са насочени встрани от светилото. Но това всъщност е оптична илюзия: антиопашката се състои от сравнително големи прахови частици, които не се влияят толкова силно от натиска на слънчевото лъчение, затова се движат по орбитата на кометата пред нейното ядро.

Лоши новини

Тези, които обичат да изучават звездното небе над главите си, имат три противника: градското осветление, облачността и Луната. От първото може да се избяга, изкачвайки се далеч от светлините на нощния град, но, уви, нищо не може да се направи за второто и третото. Точно в дните, когато кометата е най-близо до нас, Луната расте, а за облаците можем само да се надяваме да се отдръпнат от небето. Днес 82 процента от лунния диск са осветени от Слънцето и естественият ни спътник ще виси в небето почти цяла нощ. Много е трудно да се види комета в лунно небе. Следователно дори извън града може да не видите ZTF, като просто вдигнете главата си нагоре.

зелената комета

Sky&Telescope

Но вместо да се отчайвате, просто се въоръжете с бинокъл. Това е достатъчно, за да видите кометата – основното е да знаете къде да я търсите. А ако имате на разположение телескоп, тогава ZTF няма да ви убегне. Само облаците могат да попречат.

Добри новини

В началото на февруари C/2022 E3 ще се движи през приполярната област на небето. Това означава, че тя ще се вижда цяла нощ, няма да се скрива зад хоризонта и ще виси достатъчно високо над него – следователно може да не се притеснявате от мъгла и градска светлина на хоризонта. Като ориентир изберете Полярната звезда. Когато търсите кометата на небето, можете да използвате карта с помощта на услугата SkyLive.

От 7 февруари ще бъде възможно да започнете наблюдения вечер – Луната ще намалява и кометата ще се появи в съзвездието Колар, а след залез-слънце ще можете да я намерите в южната част на небето. Продължавайки да се движи към съзвездието Телец, кометата ще бъде на 1,5 градуса от Марс на 10-11 февруари – и това ще бъдат чудесни дни за астроснимки! А на 13-15 февруари ZTF ще достигне звездния куп Хиади в съзвездието Телец. Вярно е, че към този момент яркостта ѝ ще намалее до седма звездна величина, така че няма да може да се види с невъоръжено око. Но за телескопите тя все още ще остане видима.

Така че подгответе астрономическото си оборудване, насладете се на красотата на звездното небе, направете снимки. А хубавите снимки може (и трябва!) да се споделят с другите. Там и сега, между другото, вече има какво да се види.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com