Извънземни планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото Земята

18036
Извънземни планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото Земята
Снимка: Pixabay

Извънземните планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото Земята, сочи ново проучване.

Използвайки софтуерен пакет, разработен от Института за космически изследвания Годард на НАСА, научният екип определи комбинация от фактори, които водят до условия, благоприятни за биологична активност на планетата.

НАСА откри нова планета, приличаща на Земята

Сондата на НАСА за изследване на екзопланети TESS e открила общо три планети около звезда, разположена на около 73 светлинни години от ...

Изненадващите нови изследвания, проведени от учени от Чикагския университет, разкриха, че съществуват екзопланети, които биха могли да бъдат дори по-подходящи за живот от нашия собствен свят, според Science Alert.

Целта на учените е била "идентифициране на океаните на екзопланетите, които имат най-голям капацитет да бъдат дом на активен живот", обясни ръководителят на изследването Стефани Олсън, когато екипът представи своите открития на конгреса по геохимия в Голдшмид в Барселона.

„Животът в океаните на Земята зависи от възходящия поток, който връща хранителни вещества от тъмните дълбочини на океана до слънчевите му части, където живее фотосинтетичният живот. По-голямото увеличаване означава по-голямо количество хранителни вещества, което означава повече биологична активност. условия, които трябва да търсим на екзопланети “, каза тя

Както списание Astronomy посочва, предишните проучвания за потенциална обитаемост на екзопланети "до голяма степен пренебрегват" ролята на океаните в глобалното регулиране на климата и транспортирането на топлина, докато Олсен и нейните колеги "се фокусират върху тази ниша", сравнявайки различни комбинации от климат и океан.

Имало ли е по-големи реки на Марс, отколкото на Земята?

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята, според публикация в списание Science Advances, предаде БГНЕС. До това...

Използвайки софтуер, наречен ROCKE-3D, разработен от Института за космически изследвания Годард за моделиране на бъдещите екзопланети, учените определиха, че комбинация от по-плътна атмосфера с по-бавни темпове на въртене и присъствието на континенти водят до по-висока скорост на възходящия поток.

"Това е изненадващо заключение. То ни показва, че условията на някои екзопланети с благоприятни модели на циркулация на океана биха могли да бъдат по-подходящи за поддържане на живот, който е по-мащабен или по-активен от живота на Земята", отбеляза Олсън.

Очаква се изследването да предостави допълнителни параметри за астрономите, които търсят признаци на живот в далечни светове, като Олсън предполага, че „трябва да се насочим към подмножеството от обитаеми планети, които ще бъдат най-благоприятни за големи, глобално активни биосфери“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос