Коя е най-голямата черна дупка във Вселената?

29166
Коя е най-голямата черна дупка във Вселената?
Снимка: NASA/ Daniel Rutter

Черните дупки са едни от най-масивните единични обекти в Космоса, но кой е най-големият съществуващ и колко големи могат да станат?

Оказва се, че има теоретично ограничение за размера на черните дупки – небесни обекти, чиято гравитация е толкова силна, че дори светлината не може да им избяга. А най-голямата директно наблюдавана черна дупка с потвърдена маса е точно около тази граница, пише Live Science.

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Това чудовище, подходящо наречено TON 618, тежи приблизително 40 милиарда слънчеви маси. TON 618 има радиус от над 1000 астрономически единици (AU), което означава, че ако черната дупка беше поставена в центъра на Слънчевата система, докато стигнете до Плутон, ще бъдете на по-малко от 5% на пътя от центъра на черната дупка към нейния ръб.

За щастие TON 618 се намира на около 18,2 милиарда светлинни години от Земята, на границата между съзвездията Ловджийски кучета и Косите на Вероника. Астрономите я забелязали за първи път в изследване от 1957 г. от обсерваторията Тонанцинтла в Мексико, но не разбрали какво представлява. Първоначално учените смятали, че това е слаба синя звезда, но наблюдения десетилетие по-късно разкрили, че астрономите са забелязали интензивна радиация от материала, падащ в гигантската черна дупка.

Откриха нови доказателства за съществуването на тъмна материя около черните дупки

TON 618 захранва квазар, един от най-ярките обекти в цялата Вселена със силата на 140 трилиона слънца. Квазарите черпят светлина от гравитационната енергия на централната черна дупка. Материалът около черната дупка попада в нея, компресира се и се нагрява, освобождавайки огромни количества радиация. Докато отделни събития като най-мощните свръхнови могат за кратко да засенчат квазарите, те траят само няколко седмици. За разлика от тях квазарите могат да светят милиони години.

Въпреки това квазарите са толкова далеч, че се появяват само като бледи петна от видима светлина дори в най-мощните телескопи и астрономите първо ги открили чрез техните мощни радиоизлъчвания.

Квазарите всъщност са свръхмасивни черни дупки, които се хранят. Свръхмасивните черни дупки стават огромни чрез комбинация от сливане с други черни дупки и чрез постоянно хранене с околния материал.

Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги

Тази скорост на захранване е това, което определя границата на размера на черна дупка. Тези космически „прахосмукачки“ могат да консумират толкова много материал за определен период от време. Когато материалът попадне в тях, той се нагрява и освобождава радиация (създавайки квазар), но тази радиация загрява самия материал, предотвратявайки бързото му падане в черната дупка. Тази саморегулация не позволява на черните дупки да растат твърде бързо. Астрономите могат да изчислят максималната маса на черна дупка, като вземат тази скорост на захранване и я умножат по известната възраст на Вселената, давайки приблизителна максимална маса от около 50 милиарда слънчеви маси.

Това обаче е само приблизителна оценка. Може да има други, по-екзотични начини за създаване на големи черни дупки, като например от директния колапс на големи купчини тъмна материя в ранната Вселена. Така че е възможно да има още по-масивни черни дупки.

ОЩЕ: Най-близката черна дупка всъщност не е толкова далече от нас

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос