Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие: как точно

20141
Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие: как точно
Снимка: NASA/Walt Feimer / Public Domain

В момента космическите кораби "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са най-отдалечените от Земята обекти, създадени от човека. Според учените те се намират някъде в междузвездното пространство на разстояние около 24 милиарда км от нашата планета. Всяко от тези устройства носи със себе си в Космоса частица от човешката цивилизация – златна плоча с информация за хората и Земята. Джеймс Едуард Хъчингсън от Международния университет във Флорида, САЩ, в статия за The Conversation обяснява как тези космически кораби могат да увековечат нашата цивилизация.

„Златните информационни плочи, които летят в пространството на борда на „Вояджър“-ите, съдържат основни данни за човечеството, звуци, изображения, музика и дори поздрав за представители на извънземния разум от президента на САЩ Джими Картър през 1977 г., когато тези устройства бяха изпратени в Космоса“, казва Хъчингсън.

Тези златни плочи са създадени по такъв начин, че да оцелеят в Космоса в оригиналната си форма в продължение на 1 милиард години. Но нов анализ показа, че дори при всички опасности на космическото пътешествие тези записи могат да съществуват заедно с апаратите в продължение на 1 трилион години.

Защитният слой на златната плоча на Вояджър. Снимка: NASA/JPL / Public Domain

"Това невероятно дълголетие на космическите кораби „Вояджър“ представлява уникална възможност за изследване на идеите за безсмъртие. За някои хора безсмъртието е вечното съществуване на душата след смъртта. То също може да означава също съхранение на паметта на човек и неговото наследство. Всеки „Вояджър“, който носи частица от човечеството, може да се разглежда като такова техническо средство за съхранение на паметта и безсмъртието за нашата цивилизация, но само в случай че ги открие извънземна цивилизация“, казва Хъчингсън.

Много религии казват, че човешката душа става безсмъртна след смъртта. Но безсмъртието не се ограничава само до отделния човек. Може да бъде и колективно. Тоест за цялото човечество, смята ученият.

В същото време идеята за безсмъртна душа не е подходяща за нерелигиозни хора. За такива хора безсмъртието може да означава, че тялото им е замразено с възможно възкресение в бъдеще или че съзнанието им е качено в компютър, което също може да стане възможно.

„Хората, независимо дали вярват в Бог, или не, искат да бъдат запомнени, тоест споменът за тях. Тъй като „Вояджър“-ите ще летят 1 трилион години, те са толкова безсмъртни, колкото е възможно за човешките артефакти“, казва Хъчингсън.

Нашето Слънце, според учените, ще изгасне след 5 милиарда години, което означава, че целият живот на Земята ще изчезне. Но в далечното бъдеще два космически кораба все още ще летят в Космоса, в очакване на среща с извънземната цивилизация, за която са предназначени посланията на златните плочи.

Освен ако, разбира се, срещата с извънземните не се случи по-рано, тогава тези записи ще останат единственият спомен за Земята и човечеството, което означава, че ще направят нашата цивилизация до известна степен безсмъртна, заключава ученият.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Странни сигнали от сондата "Вояджър 1" объркаха НАСА

Напомняме, че на златните плочи с двата космически кораба лети и песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос