На 31 светлинни години от нас: има ли живот на "Wolf 1069 b"

17306
На 31 светлинни години от нас: има ли живот на "Wolf 1069 b"
Снимка: iStock

Учените от години търсят признаци на живот в Космоса - далеч от Земята. Особено интензивно се търсят планети, които кръжат около чужди звезди, а не около Слънцето - тъй наречените екзопланети. За да бъдат пригодни за живот, на тези планети трябва да има вода, добра защита от ултравиолетовите лъчи и умерени температури.

На 31 светлинни години от Земята

Изследователски екип от Института по астрономия "Макс Планк" в Хайделберг е успял сега - с помощта на специална технология - да засече планета, която отговаря на тези условия. Резултатите са публикувани в специализираното списание "Астрономия и астрофизика".

Планетата, открита от екип под ръководството на Диана Косаковски в рамките на германско-испанската програма CARMENES, се върти около червената звезда-джудже "Wolf 1069" ("Вълк 1069"), поради което е наречена "Wolf 1069 b". Тя е отдалечена от Земята на 31 светлинни години, респективно полетът дотам с ракета би траял около 600 000 години.

Как е направено откритието?

Екзопланети са били откривани и преди - първата през 1995 година от двама швейцарски астрономи, а оттогава насам още над 5 000. Но само 1,5 процента от тези планети са сходни по размери със Земята и само на около десетина е възможно да има вода, което би създало предпоставки за живот, четем в публикация на ARD.

Астрономите от Хайделберг, Германия, са използвали обстоятелството, че не само звездите имат гравитация, а и планетите в тяхната орбита също влияят с гравитационни сили върху звездата, която в резултат на това изглежда при наблюдение ту по-червеникава, ту по-синкава, отколкото ако стои неподвижно на мястото си в пространството, обяснява пред германското издание ръководителката на изследователския екип Диана Косаковски.

Тези цветови колебания са незабележими с просто око, но могат да бъдат установени със спектрограф, който изследва т.нар. радиална скорост. Оттук учените заключават, че в орбитата на звездата "Wolf 1069" има планета.

Какво представлява "Wolf 1069 b"?

Данните са позволили дори да бъде изчислена масата на тази планета, която е приблизително колкото земната, но се върти доста по-бързо от Земята - едно завъртане около своята звезда тя прави за 15,6 дни. Има и още една разлика - екзопланетата се върти синхронно около своята звезда, т.е. винаги е обърната с една и съща своя страна към нея, което означава, че на нея няма ден и нощ както на Земята.

Как точно обаче стоят нещата на "Wolf 1069 b" не може да се установи и с най-добрия телескоп поради голямото разстояние и ограничените размери на планетата. Космическият телескоп "Джеймс Уеб" вече успешно определи състава на атмосферата на една екзопланета. Досега те са били издирвани само в радиус от 6000 години около Слънчевата система, но е възможно в Млечния път да има още безброй.

Чрез методи като изследването на радиалната скорост могат да бъдат открити още екзопланети и в бъдеще да бъдат проучени по-точно чрез усъвършенстваните технологии. Цитираната от АРД Косаковски предполага, че през следващите 20 години ще стане възможно да се установи дали има извънземен живот - например на "Wolf 1069 b" - щом предпоставките за това са факт.

Дали атмосферата е годна за живот?

"Wolf 1069 b" е много по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето. Респективно вероятно температурите са твърде високи, за да бъде планетата обитаема. Само че в сравнение със слънцето "Wolf 1069" има по-студена повърхност и лъчението на тази звезда е по-слабо, т.е. условия за живот все пак може и да има.

Новооткритата планета определено е сред 20-те най-перспективни кандидати в списъка с възможни места с извънземен живот, казва Диана Косаковски за ARD. Аргументът ѝ - "Wolf 1069 b" най-вероятно може да поддържа магнитно поле, което е необходимо, за да се предпазят живите същества от вредната радиация на звездата.

Освен това благодарение на магнитното поле планетата може и да има атмосфера с благоприятни за живота температури. По изчисления на учените от Хайделберг ако атмосферата на "Wolf 1069 b" е сходна със земната, то средната температура би била 13 градуса.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос