Най-опасният астероид в историята: учените разбраха ще се сблъска ли със Земята

25034
Най-опасният астероид в историята: учените разбраха ще се сблъска ли със Земята
Снимка: IStock

Астероид с названието 2021 QM1 е открит от учени през август 2021 г. Известно време учените смятали, че тази космическа скала е най-опасният астероид, известен на човечеството, тъй като изчисленията показвали, че той може да се сблъска със Земята през април 2052 г. Малко по-малко от година наблюдения на астероида позволили на учените да разберат с точност дали той представлява заплаха за планетата, съобщава Space.com.

Многобройни изчисления на учени от Европейската космическа агенция (ESA) са показали, че откритият миналата година астероид 2021 QM1 с диаметър 50 метра се насочва към Земята. Учените са изчислили, че сблъсък с планетата през 2052 г. ще причини разрушения, сравними с щетите, причинени от атомната бомба, хвърлена над японския град Хирошима в края на Втората световна война.

Ще удари ли астероидът Земята, или не?

През месеците след откриването учените продължили да наблюдават този астероид и дори се наложило да използват най-мощния наземен телескоп, за да отговорят най-накрая на въпроса: ще има ли сблъсък, или не. Първоначалните наблюдения всеки път потвърждавали, че астероидът 2021 QM1 все пак ще падне на Земята след 30 години.

„Изследвахме траекторията на полета на астероида и прогнозирахме бъдещата му орбита и всички изчисления първоначално показаха неизбежността на сблъсъка със Земята през 2052 г. Колкото повече наблюдавахме тази космическа скала, толкова по-голям ставаше рискът тя да удари планетата“, казва Ричард Мойсъл от Европейската космическа агенция (ESA).

Но последващите наблюдения на полета на астероида с телескопа VLT на Европейската южна обсерватория (ESO) в Чили показали, че астероидът е започнал да се отдалечава от Земята и новите изчисления сочат, че няма заплаха от сблъсък.

От най-опасния до най-бледия

"Първоначално този астероид беше най-опасният от известните астероиди, а след това, когато се отдалечи от нашата планета толкова, че дори беше трудно да се види, той стана най-бледият от известните астероиди. Ако не беше най-мощният наземен телескоп VLT, можеше изобщо да не го видим. Беше много трудна задача да наблюдаваме бледия обект с диаметър 50 метра, който се отдалечава от планетата на фона на хиляди ярки звезди“, казва Оливие Ено от ESO.

Месеците наблюдения на потенциално опасния астероид 2021 QM1 изключили вероятността от падането му Земята през април 2052 г.

Според астрономите сега в Слънчевата система са открити повече от 1 милион астероида и почти 30 000 от тях летят опасно близо до Земята. Учените са наясно с повечето от големите космически скали, които представляват потенциална заплаха за нашата планета. Но що се отнася до по-малките опасни астероиди, то много от тях все още не са открити.

За избягване на сблъсък с потенциално опасен астероид НАСА разработи нова технология, която ще позволи промяна на орбитите на обекти, летящи към планетата. Идеята е космически апарат да се сблъска с астероида и по този начин да се измени траекторията на полета на космическата скала. За да тества ефективността на тази технология, НАСА изпрати космическия апарат DART до двойния астероид Дидим-Диморф, който ще удари целта си през септември 2022 г.

Непредсказуеми последствия

Но ново изследване показва, че влиянието на космическия апарат върху астероида Диморф може да е по-силно, отколкото учените очакваха. Учените са създали нова симулация на ударното събитие, което трябва да доведе до промяна в орбитата на Диморф. То е показало, че вместо да остави кратер след сблъсъка с астероида, космическият апарат DART може напълно да деформира спътника на по-големия астероид Дидим.

Въпреки че и двата астероида не представляват заплаха за Земята, те са идеални кандидати за проверка на концепцията за отклонение на астероид от основната му траектория на полет. Тази мисия е първата по рода си и НАСА разчита на нейния успех. Според предварителните изчисления DART ще се сблъска с астероида Диморф със скорост 6,6 km/s, или 23 760 km/h, и ще остави ударен кратер след себе си.

Но според симулацията на учените от университета в Берн (Швейцария) Диморф може да не е толкова солиден, колкото се очакваше, и може да има по-крехка структура. Според моделирането в резултат на сблъсъка от астероида ще се отдели много повече вещество и ще отлети в Космоса, а това ще доведе до по-силна промяна в траекторията на полета му, отколкото се смяташе по-рано.

"Този астероид може да е съвсем различен от това, което си представяме. Например данните от японския космически кораб Hayabusa-2, който посети астероида Рюгу, показаха, че астероидите могат да имат много рехава структура и да са като купчина камъни, която се държи заедно от гравитацията. Следователно въздействието на апарата DART върху астероида Диморф може да доведе до напълно различни последствия и може радикално да промени резултата от цялата мисия“, казва Сабина Радукан от университета в Берн.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Български учени видяха бъдещето на Слънчевата система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос