Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята

11427
Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята
Снимка: megavselena.com

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по нея не са. Множеството процеси, които оформят кората и по-високите нива на нашата планета, променят тези скали постоянно: те се образуват, растат, разрушават се, превръщат се в прах, а след това се превръщат обратно в скали.

Някои от най-старите скали на Земята съществуват от около 4 милиарда години, но изследователите смятат, че сега са открили доказателства за нещо много по-старо от тях. Диаманти, намерени в Бразилия, намекват за скален резервоар, разположен на поне 410 километра под морското равнище, който може да бъде само десетки милиони години по-млад от самата Земя. Изследването е публикувано в авторитетното научно списание „Science“,  цитирано от БГНЕС.

8 неща, които ще се случат на Земята, ако кислородът изчезне за 5 секунди

Кислородът може да не е основната съставка на земната атмосфера, но неговата роля в оцеляването на много форми на живот, повишава нейна...

През своите години на формиране, Земята става арена на жестока вулканична дейност и огромни промени в своята геология. Тя също се сблъсква с обект с размера на Марс, който изхвърля толкова много материал в орбита, че половината от него се е превърнал в Луната. Сега, от първата скала на Земята е останало много малко, но подземният резервоар изглежда се е запазил недокоснат още от създаването на планетата.

От 80-те години на миналия век учени откриват данни, че нещо дълбоко в мантията е много по-старо. Когато сравняват количеството хелий-4 и хелий-3, установяват, че съотношението на тези елементи е по-близко до това, което виждаме в древните метеорити, отколкото до това, което наблюдаваме на Земята днес. Учените също са разгледали химически процеси и явления в диаманти, извлечени от голяма дълбочина, и са намерили доказателства за идеята за древен непроменен материал дълбоко под земната кора.

„Диамантите са най-твърдото, най-неразрушимото природно вещество, което ни е известно, така че те образуват перфектна капсула на времето, която ни осигурява прозорец към древната Земя. Успяхме да извлечем хелиев газ от 23 супер дълбоки диаманта от района на Джуйна в Бразилия. Те показаха характерния изотопен състав, който бихме могли да очакваме от много древен резервоар “, казва в изявление ръководителят на научните изследвания д-р Сюзет Тимерман от Австралийския национален университет.

„От геохимията на диамантите знаем, че те са се образували в зона, наречена преходна, която е между 410 и 660 километра под повърхността на Земята. Това означава, че този невидим резервоар, останал от началото на Земята, трябва да бъде в тази област или под нея. "

Вижте Земята от Космоса такава, каквато е била в деня на вашето раждане!

Наскоро Европейската служба EUMETSAT, която се занимава с наблюдение на климата от Космоса, реши да направи интересен подарък на своите...

Изследването е първа стъпка в разбирането на това какъв е резервоарът. Все още не е ясно дали има един голям резервоар или множество малки. Неговият химичен състав също е неизвестен, но вероятността да е намерен най-стария незасегнат материал на Земята, определено е интригуваща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос