Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята

11427
Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята
Снимка: megavselena.com

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по нея не са. Множеството процеси, които оформят кората и по-високите нива на нашата планета, променят тези скали постоянно: те се образуват, растат, разрушават се, превръщат се в прах, а след това се превръщат обратно в скали.

Някои от най-старите скали на Земята съществуват от около 4 милиарда години, но изследователите смятат, че сега са открили доказателства за нещо много по-старо от тях. Диаманти, намерени в Бразилия, намекват за скален резервоар, разположен на поне 410 километра под морското равнище, който може да бъде само десетки милиони години по-млад от самата Земя. Изследването е публикувано в авторитетното научно списание „Science“,  цитирано от БГНЕС.

8 неща, които ще се случат на Земята, ако кислородът изчезне за 5 секунди

Кислородът може да не е основната съставка на земната атмосфера, но неговата роля в оцеляването на много форми на живот, повишава нейна...

През своите години на формиране, Земята става арена на жестока вулканична дейност и огромни промени в своята геология. Тя също се сблъсква с обект с размера на Марс, който изхвърля толкова много материал в орбита, че половината от него се е превърнал в Луната. Сега, от първата скала на Земята е останало много малко, но подземният резервоар изглежда се е запазил недокоснат още от създаването на планетата.

От 80-те години на миналия век учени откриват данни, че нещо дълбоко в мантията е много по-старо. Когато сравняват количеството хелий-4 и хелий-3, установяват, че съотношението на тези елементи е по-близко до това, което виждаме в древните метеорити, отколкото до това, което наблюдаваме на Земята днес. Учените също са разгледали химически процеси и явления в диаманти, извлечени от голяма дълбочина, и са намерили доказателства за идеята за древен непроменен материал дълбоко под земната кора.

„Диамантите са най-твърдото, най-неразрушимото природно вещество, което ни е известно, така че те образуват перфектна капсула на времето, която ни осигурява прозорец към древната Земя. Успяхме да извлечем хелиев газ от 23 супер дълбоки диаманта от района на Джуйна в Бразилия. Те показаха характерния изотопен състав, който бихме могли да очакваме от много древен резервоар “, казва в изявление ръководителят на научните изследвания д-р Сюзет Тимерман от Австралийския национален университет.

„От геохимията на диамантите знаем, че те са се образували в зона, наречена преходна, която е между 410 и 660 километра под повърхността на Земята. Това означава, че този невидим резервоар, останал от началото на Земята, трябва да бъде в тази област или под нея. "

Вижте Земята от Космоса такава, каквато е била в деня на вашето раждане!

Наскоро Европейската служба EUMETSAT, която се занимава с наблюдение на климата от Космоса, реши да направи интересен подарък на своите...

Изследването е първа стъпка в разбирането на това какъв е резервоарът. Все още не е ясно дали има един голям резервоар или множество малки. Неговият химичен състав също е неизвестен, но вероятността да е намерен най-стария незасегнат материал на Земята, определено е интригуваща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури през април 2024 г. - кои са опасните дни (ГРАФИКИ)

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос