Не пропускайте Персеидите: ето кога можете да ги наблюдавате

13407
Не пропускайте Персеидите: ето кога можете да ги наблюдавате
Снимка: iStock

Всяко лято, от средата на юли до края на август, нашата планета преминава през потока от частици от кометата Суифт-Тътъл. Този метеорен поток се нарича Персеиди. Тази година той ще се вижда най-добре от 23 до 4 часа през нощта на 11 срещу 12 август и в нощта на 12 срещу 13 август. Всяка година могат да се наблюдават около 60 метеора на час, но тази година ще се виждат само 10-20 метеора на час, тъй като Персеидите съвпадат с пълнолунието, съобщава Newsweek.

Често метеорните потоци се наричат ​​"падащи звезди" и много хора си пожелават разни неща, когато ги видят. Метеорният поток Персеиди е получил името си от съзвездието Персей, тъй като, за да видите този поток, трябва да насочите погледа си към нощното небе към едноименното съзвездие, откъдето сякаш излитат метеорите.

Когато Земята преминава през огромния поток частици от кометата Суифт-Тътъл, която за последно се приближи до Земята през 1992 г., много от тези малки отломки изгарят в атмосферата, създавайки ефектно светлинно шоу.

По думите на учените за съжаление тази година пикът на метеорния поток, когато можете да видите най-много метеори на час, съвпада с пълнолунието. Лунната светлина прави небето по-ярко, което означава, че тази година не може да се очаква наистина зрелищно нощно събитие.

Известно е, че фрагментите от кометата, които са причина за метеорния поток Персеиди, навлизат в земната атмосфера със скорост около 160 000 км/ч и се нагряват тук до температура от 1650 градуса по Целзий. Някои космически отломки изгарят напълно, а други все пак могат да достигнат повърхността като малки метеорити.

Кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г., прелита покрай Земята на всеки 133 години. Следващият път тя ще се озове близо до нашата планета през 2125 г. Тази краткопериодична комета се счита за най-големия обект, който лети покрай Земята. Учените смятат, че ядрото на кометата е с диаметър 26 км. Например астероидът, който е унищожил динозаврите преди 66 милиона години, е бил с диаметър между 10 и 12 км.

Учените смятат, че кометата Суифт-Тътъл няма да се сблъска със Земята и въпреки това през 3044 г. тя ще бъде на най-близкото разстояние от нашата планета – 1,6 милиона км. По космически мерки това е много близо, но е четири пъти по-далеч от разстоянието от Луната до Земята.

Междувременно една от семейството околослънчеви комети, кръстена на астронома Хайнрих Кройц, се разби в Слънцето в нощта на 6 срещу 7 август, привлечена от силната гравитация на нашата звезда. Космическият апарат за наблюдение на Слънцето SOHO записа сблъсъка на кометата Кройц с нашата звезда.

Смята се, че кометите на Кройц са части от една голяма комета, която се е разпаднала преди векове.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос