"Необходим е трилион": Рогозин предложи да си отпечатат пари за ядрен космически влекач

6578
"Необходим е трилион": Рогозин предложи да си отпечатат пари за ядрен космически влекач
Снимка: принтскрийн / ГРОШІ / YouTube

Русия може да направи пробив в ракетно-космическата индустрия, като създаде космическия ядрен буксир „Зевс“, но за това са необходими пари, заяви Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос. Необходимата за това сума от 1 трилион рубли (по курс към 28 май 1 руска рубла е равна на 0,028 лв. или 0,015 долара), принадлежаща на Руската банка, сега е арестувана зад граница. Във връзка с това Рогозин смята за целесъобразно тези пари да се отпечатат и да се дадат на промишлеността за мощни и перспективни инвестиционни проекти.

В същото време в авторската си програма "Звездни войни" в YouTube Рогозин заяви, че санкциите не са се отразили силно на корпорацията, тъй като тя "има най-малко проблеми по отношение на зависимостта от внос".

По-рано обаче Рогозин неведнъж поиска сваляне на санкциите срещу предприятията на Роскосмос, като припомни къде може да падне МКС.

"Е, добре, те арестуваха тези хартийки. Но за сметка на тези арестувани долари ние можем просто физически да освободим нашите инвестиционни пари - казва Рогозин. - Тоест създаваме еквивалента на тези пари, който не работи в икономиката. Тези пари могат да се отпечатат и дадат на индустрията за най-мощните инвестиционни проекти.“

Рогозин увери, че ако Роскосмос получи поне 1 трилион рубли от тази сума, това ще даде възможност за драстично форсиране на всички ключови програми на корпорацията.

„Това е и създаването на перспективна нова пилотирана система, и създаването на проекта „Зевс“ - това е тема, по която имаме седемгодишна преднина по отношение на Съединените щати – разказва Рогозин. - Това е космически ядрен буксир, това е наистина напреднала работа, но в момента нямаме достатъчно средства за нея. Ако тези средства бяха налични, с помощта на подобни проекти веднага щяхме да прокараме концентрацията на интелекта, технологиите, индустриалния потенциал, който ще обедини поне ракетно-космическия отрасъл и буквално ще го бутне напред."

С помощта на транспортно-енергийния модул „Зевс“ Роскосмос планира да реши широк спектър от задачи. Според информацията ядреният буксир ще бъде използван за доставки на товари до орбитата на Луната, геостационарна орбита и до планетите от Слънчевата система, включително Марс, а също за борба с отломките в орбитата на Земята. Работата по проекта започна през 2009 г., планираше се той да бъде готов до 2018 г., след това крайният срок беше отложен за 2022-23 г., а след това за 2030 г.

Припомняме, че през май ръководителят на Роскосмос заплаши собственика на SpaceX Илон Мъск, че ще трябва да "отговаря като възрастен" за предоставянето на Украйна на терминали за спътниковия интернет Starlink. Рогозин също смята, че НАТО с помощта на въоръжените сили на Украйна води необявена война срещу Русия. В същото време той заяви, че при ядрена война страните от НАТО ще бъдат унищожени за половин час.

Преди дни Дмитрий Рогозин обяви, че в близко бъдеще 46 тежки междуконтинентални балистични ракети "Сармат" ще бъдат поставени на бойно дежурство в Руската федерация. Той се похвали, че от тези ракети се образуват "големи, много дълбоки и радиоактивни" кратери и в светлината на това посъветва да се говори по-учтиво с Русия.

На 19 май стана известно, че руският военен спътник „Космос-2555“ е изгорял в атмосферата. Изстрелването му беше представено като демонстрация на мощта на руската армия, а корпусът му беше увенчан с буквата Z – символ, който по този повод бившият американски астронавт Скот Кели нарече епичен провал. Сателитът успя да се задържи в орбита само 20 дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин ще разгръща орбитална групировка, за да следи войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос