Невероятни факти за Вселената и Космоса, които ще ви удивят

50016
Невероятни факти за Вселената и Космоса, които ще ви удивят
Снимка: iStock

Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от 150 милиарда светлинни години. Площ, пълна с неизследвани територии, непознати вещества и физически закони, далеч от земните им граници.

В нея има от взривяващи се звезди, странна материя и дори… безсмъртни медузи, на които учените и до днес се удивяват.

Откриха планета, която обикаля звезда само за 18 часа

Астрономи от университета на Уоруик откриха екзопланетата NGTS-10b, която има най-краткия орбитален период известен до момента или каза...

Следващите няколко факта за Вселената и Космоса не са нещо съвсем ново, но вероятно сред тях ще откриете такива, за които не сте подозирали.

1. Космически канибализъм

Има галактики, които се хранят с малките си съседи. Един от най-подходящите примери е в непосредствена близост до Слънчевата система – Андромеда. Андромеда в момента „яде“ един от своите сателити. В нея има останки и от предишни поглъщания на по-малки галактики.Това явление е известно като „галактически канибализъм“ и не е рядко срещано. След около 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата галактика и двете заедно ще образуват нова такава.

Откриха планета, която обикаля звезда само за 18 часа

2. Квазари

Учени регистрираха най-силната експлозия във Вселената

Учени от Международния център за радиоастрономични изследвания регистрираха най-силният взрив във Вселената от времето на Големия взрив...

Квазарите са едни от най-интересните космически обекти, намиращи се на границата на видимата Вселена. Те са изключително ярки обекти, които излъчват повече енергия, отколкото стотици галактики взети заедно. Според научните теории, квазарите представляват гигантски черни дупки в сърцата на далечни галактики.

3. Екзопланети

Астрономите са идентифицирали до сега 777 извънслънчеви планети. Откриването им повдига и въпроса, дали на някои от тях не може да има извънземен живот. Търсенето продължава, защото учените са категорични – ако има живот извън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.

Вселената е по-млада, отколкото си мислим, разширява се много по-бързо

4. Тъмна материя и енергия

Вселената е по-млада, отколкото си мислим, разширява се много по-бързо

Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега и се разширява много по-бързо. Новите да...

Обичайната, видима за нас материя (от която са изградени звездите и планетите), съставя по-малко от 5% от цялата Вселена. Останалите 95% от Вселената са съставени от т.нар. тъмна материя (около 27%) и тъмна енергия (около 68%). Това означава, че днес науката не знае абсолютно нищо за цели 95% от Вселената.

Първият учен, който се досеща за съществуването „тъмна материя“, е швейцарският астрофизик Фриц Цвики през 1933 г. Той прилага законите на небесната механика към струпването от галактики и доказва, че съществува невидима маса. Цвики оценява маса на звездния куп Кома, знаейки скоростите на галактиките по периферията му. Сравнява резултата с резултати, базирани на общия брой галактики и общата светимост на купа. И така разбира, че там има 400 пъти повече маса от очакваното. Гравитацията на видимите галактики от купа би била твърде малка, за да ги удържи заедно. Така се появил „проблемът за липсващата маса“.

5. Венера – странната планета

Една година на планетата Венера трае около 224 земни дни. А един ден на Венера са около 243 земни дни. Така излиза, че денят на Венера е по-дълъг от годината. Странно, нали? На всичко отгоре тази планета се върти в посока, обратна на всички останали планети от Слънчевата система. Възможната причина за това нещо може да е сблъсък с астероид или друг обект, което да я е накарало да промени посока си на въртене. Венера се различава от повечето планети в нашата слънчева система и с това, че няма естествени спътници.

Атмосферното налягане на Венера е 92 пъти по-голямо, отколкото това на Земята. Макар размерите и теглото й да са близки до земните, дори по-големи астероиди са унищожавани, когато навлизат в нейната атмосфера. Това означава, че на повърхността й трудно ще намерите малки кратери. Налягането пък, което човек ще усети, ако ходи на повърхността й, се равнява на това, което човек усеща на Земята, намирайки се в най-дълбоките точки на океана. Венера е най-горещата планета с атмосфера в нашата слънчева система. Средната температура на повърхността й е 462 °C.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос