Новооткритата комета вероятно е междугалактически посетител

8657
Новооткритата комета вероятно е междугалактически посетител
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда „Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън Слънчевата система. НАСА разкри повече данни за кометата C/2019 Q4. Американската агенция за космически изследвания смята, че вероятно обектът идва извън пределите на Слънчевата система.

Обектът беше открит на 30 август, след като беше забелязан от астрономът Генадий Борисов в обсерваторията MARGO в Научен, Крим.

Два астероида ще преминат покрай Земята през уикенда

Единият от астероидите преминава покрай планетата ни днес, а другият – утре сутринта, съобщи НАСА. Двете небесни тела, наречени 2...

Засега НАСА се въздържа официално да потвърди, че обектът идва далеч от звездите, но оценката на скоростта и орбиталните параметри засега накланят везните силно в тази посока, предаде БГНЕС.

"Текущата скорост на кометата е висока, около 150 000 км/ч, което е много над типичните скорости на обекти, обикалящи около Слънцето на това разстояние", заяви Дейвид Фарнокия от Центъра за изследвания на околоземните обекти на НАСА. "Високата скорост показва не само, че обектът вероятно е възникнал извън нашата Слънчева система, но и че ще я напусне и се насочи обратно към междузвездното пространство."

Обектът има размит вид, което предполага, че има ядро от ледени материали, които се изпаряват, когато се приближава до Слънцето. В момента е на 420 милиона километра от нашата звезда, влиза под ъгъл от 40 градуса по отношение на равнината на еклиптиката (орбитата на Земята), която C/2019 Q4 ще пресече на 26 октомври. След това ще достигне най-близката си точка до Слънцето на 8 декември, като е приблизително на 300 милиона километра.

„Обектът ще достигне максимална яркост в средата на декември и ще продължи да бъде наблюдаван с телескопи със среден размер до април 2020 г.“, добави Фарнокия. "След това той ще може да бъде наблюдаван само с по-големи професионални телескопи до октомври 2020 г."

В САЩ разкриха първото престъпление извършено в космоса

Американският астронавт Ан Макклейн нелегално е следила банковата сметка на бившия си съпруг – пенсионираният служител на америк...

Наблюденията на Карън Мийч и нейния екип от Университета на Хаваите доведоха до оценката, че ядрото на кометата е между 2 и 16 километра.

Когато през 2017 година интерстеларът „Оумаамуа“ е открит за първи път, изследователите успяха да преценят, че във всеки даден момент има поне един междузвезден обект в орбитата на Марс, но повечето от тях са твърде малки, за да бъдат открити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос