Огромен астероид минава край Земята тази нощ

6352
Огромен астероид минава край Земята тази нощ
Снимка: Thinkstock

Астероид с размерите на Айфеловата кула преминава покрай Земята днес (5 март) и ще бъде извън нашето планетарно пространство до 2029 г.

Космическата скала, наречена Апофис (древен египетски демон), е забелязана за първи път през 2004 г. и няма да представлява опасност за Земята по време на полета; той ще премине покрай планетата на повече от 40 пъти разстоянието от Земята до Луната. Но учените използват този полет като генерална репетиция за следващия подстъп на астероида, на 13 април 2029 г., когато Апофис ще се доближи толкова близо до Земята, колкото някои от сателитите в най-висока орбита.

Физик: Космическият обект Оумуамуа е сонда на извънземна цивилизация

Авторитетен физик от Харвардския университет твърди, че космическият обект Оумуамуа, който премина през 2017 г. през Слънчевата система...

"Апофис през 2029 г. ще бъде наистина невероятна възможност за наблюдение за нас", каза Марина Брозович, учен в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Калифорния, пред Space.com

Апофис е широк 340 метра и е направен от скала, желязо и никел. Вероятно е оформен приблизително като фъстък, въпреки че астрономите ще имат по-добра представа за формата му, когато мине покрай Земята тази нощ, според НАСА.

Астероидът прави пълна орбита около слънцето на около 11 месеца. На 5 март той ще достигне на 150 милиона километра от Земята в 20:15 часа (01:15 централно гринуичко време на 6 март). Това е твърде далеч, за да се види с невъоръжено око, но учените ще използват планетарен радар, за да разгледат Апофис, докато той лети, като използват комплекса за дълбоки космически комуникации на НАСА в Калифорния и телескопа Green Bank в Западна Вирджиния. Те се надяват да определят формата на астероида и да научат повече за начина му на завъртане.

"Знаем, че Апофис е в много сложно състояние на въртене, това е нещо като въртене и мятане едновременно", каза Ричард Бинцел, планетарен учен от Масачузетския технологичен институт, пред Space.com.

Астероид може да удари Земята през май 2022 г.

Астероидът "2009 JF1" беше идентифициран от НАСА като "потенциално опасен" и бе обявено, че е на "път за сблъсък със Земята". Потенциал...

Това проучване на планетарния радар ще предостави на изследователите изходна линия за много по-близкото прелитане през 2029 г., когато Апофис ще се доближи на 31 800 километра до Земята. Това е достатъчно близо, че гравитацията на Земята да може да промени формата на астероида или да разпръсне камъните по повърхността му. Как и ако астероидът се промени, докато лети, ще помогне да се разкрият подробности за вътрешната му структура, каза Бинцел.

При най-близкото си преминаване през 2029 г. Апофис ще бъде видим за кратко с просто око над Западна Австралия, появяващ се толкова ярко, колкото звездите в Голямата мечка. Най-близо до Земята ще бъде в 18:00 часа на 13 април 2029 г., когато ще бъде над Атлантическия океан. Астероидът ще премине над САЩ до 19:00 часа.

Апофис е кръстен на древен египетски демон, който олицетворява хаоса и злото, най-вече защото астрономите първоначално са изчислили, че има 3% шанс астероидът да удари Земята при прелитането през 2029 г. Те вече успокоиха, че астероидът няма да се сблъска със Земята през 2029 г., нито при следващото му преминаване през 2036 г. Все още има малък шанс астероидът да удари Земята през 2068 г., но полетите през 2021 и 2029 г. трябва да дадат повече информация на астрономите, с която да се изчисли бъдещето на Апофис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com