Откриха подземен океан на Титан

14209
Откриха подземен океан на Титан

Учени откриха доказателства за съществуването на подземен океан на Титан, който е най-големият спътник на Сатурн. Данните са получени с помощта на автоматичната междупланетна станция на НАСА "Касини", предаде БГНЕС.

Изучавайки данните, събрани от "Касини" в периода от 2004 до 2011, изследователите са стигнали до извода, че океанът се намира на дълбочина 100 км под ледената покривка на планетата. Освен на Титан подземни океани може би има и на спътника на Юпитер Европа и на по-малкия спътник на Сатурн Енцелад.

"Океанът, намиращ се под повърхността на Титан, най-вероятно напълно се състои от вода или от вода, смесена с малки количества сол", отбеляза водещият автор на изследването, ученият от италианския университет "Ла Спиенца" Лучано Еса. Едновременно с това той направи уговорката, че наличието на вода не е свидетелство за живот на Титан.

Неотдавна учените съобщиха за още едно откритие, направено на спътника. Проучвайки снимките, постъпили от "Касини", те откриха край екватора му метаново езеро. По-рано се смяташе, че езерата са концентрирани основно в полярните области на това небесно тяло.

Титан е един от малкото в Слънчевата система, които притежават плътна атмосфера. Но разлика от Земята, тя се състои предимно от метан и азот. Учените отделят голямо внимание на изследването на този спътник, смятайки, че наличието на метан може да свидетелства за съществуването на живот.

Сондата "Касини" беше изстреляна в космоса през 1997 г. Тя достигна Сатурн през 2004. Първоначално се предполагаше, че ще приключи мисията си през 2008 г., но сроковете й бяха продължени два пъти – първо за 27 месеца, след това до 2017 г.

Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на американското списание "Сайънс".

Редактор: Яна Баярова

Китай изпрати първата жена в космоса

Китай успешно изстреля космическия Кораб „Шензу-9” в космоса. С него излетя и първата жена астронавт – 33-годишн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос