Подозрително малко вероятно е нашата Вселена да съществува – освен ако не е една от многото

13591
Подозрително малко вероятно е нашата Вселена да съществува – освен ако не е една от многото
Снимка: iStock

Почетният професор по космология и астрофизика в Кеймбриджкия университет Мартин Рийс наскоро сподели своите мисли за съществуването на мултивселената.

Мартин Рийс е публикувал статия в The Conversation, в която предполага, че има огромна част от пространството, която е невидима за хората. Като се има предвид постоянното разширяване на Вселената, най-вероятно човечеството никога няма да може да види хиляди, а може би и милиони галактики, които са извън наблюдението на астрономите.

„По-скоро тази огромна част от Космоса се е появила в резултат на „нашия“ Голям взрив и вероятно се управлява от същите закони на физиката. Но дали „нашият“ Голям взрив е бил единственият?“, пита Рис.

По думите на учения хората трябва да са готови да приемат факта, че теоретично нашето пространство е само част от нещо много по-голямо. В края на краищата дълго време хората са смятали, че Слънцето се върти около Земята и нашата планета е центърът на Вселената. Оказа се, че това не е така, а по-късно хората научиха, че има милиони звездни системи в нашата галактика и че има милиони галактики в нашата наблюдавана Вселена.

„Все още не знаем дали е имало други Големи взривове. Може би един ден ще имаме основание да вярваме, че такива са се случили. Към това можем да се отнасяме сериозно, ако се появи теория, която може да обясни какво се е случило през първата секунда след Големия взрив и ако тя намери своето потвърждение, тогава може да има причини да мислим за това, че Големият взрив не е бил един“, пише Рийс.

Според очакванията на учените в тази първа малка част от секундата са били отпечатани ключовите характеристики на нашата Вселена.

Условията на Вселената може да бъдат описани чрез нейните „фундаментални константи“ – фиксирани величини в природата, като например гравитационната константа (наречена G) или скоростта на светлината (наречена C). Има около 30 от тях, които представляват размерите и силата на параметри като маси на частиците, сили или разширяване на Вселената. Но теориите не обясняват какви стойности трябва да имат тези константи. Вместо това трябва да ги измерим и да включим стойностите им в нашите уравнения, за да опишем точно природата.

Според учения някои скептици казват, че от научна гледна точка не може да се говори сериозно за съществуването на мултивселена.

„Не съм съгласен с това. Да, ние не можем да видим други вселени, но това не означава, че те не съществуват. Не можем да наблюдаваме вътрешността на черните дупки, но вярваме на казаното от съвременната физика за това, което се случва тук. Защото тези теории са в съответствие с много неща, които можем да видим“, казва ученият.

По думите на Рийс може би човечеството в сегашната си форма няма да може да разбере напълно съществуването на мултивселената. Това е все едно да помолите маймуните да разбират квантовата физика. Всъщност реалността, която ни заобикаля, може да е толкова сложна за човешкото разбиране, че само нашите много далечни потомци ще могат да я обяснят. Това обаче не означава, че теорията за мултивселената трябва да бъде отхвърлена и наречена ненаучна, смята Рийс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос