Половин век от смъртта на Уинстън Чърчил

22049
Половин век от смъртта на Уинстън Чърчил

Днес се навършват 50 години от смъртта на Уинстън Чърчил. Той е смятан за най-великия британец от мнозина на Острова и за един от най-големите политици в световната история.

На 15 януари 1965 година Уинстън Чърчил получава сърдечен удар, а девет дни по-късно 90-годишният бивш британски премиер умира в дома си в Лондон. С декрет на кралицата, тялото му е изложено на показ три дни в Уестминстър, като само за втори път в британската история монархията урежда държавно погребение на премиер. Около 300 000 души посещават Уестминстър, за да отдадат почит на човека, който защити Великобритания срещу Третия райх през Втората световна война. На самото погребение на 30 ануари пристигат представители на 112 държави, а около 350 милиона души в Европа наблюдават пряко по телевизията процесията.

Великобритания продаде част от историята си

Историческата сграда на британското Министерство на отбраната бе продадена на индийски милиардери, предаде БГНЕС. Цената не се уточнява...

Днес, по случай 50-тата годишнина от смъртта на Чърчил, в имението му Чартуел в графство Кент ще бъде изложена последната му снимка, съобщава БНР. Ще бъдат положени венци пред статуята на пред парламента в Лондон, а в самия парламент на 30 януари ще има възпоменателна служба. Редица исторически музеи в страната организират специални изложения, посветени на Чърчил. Музеят на науката в Лондон посвещава изложба на подкрепата, която Чърчил дава на научните постижения, помогнали за спечелването на Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа