Прилича на полярно сияние, но остава феномен, „напълно непознат“ за науката

9382
Прилича на полярно сияние, но остава феномен, „напълно непознат“ за науката
Снимка: iStock

Изненадваща слънчева буря връхлетяла Земята в тъмните часове на 7 и 8 август, обсипвайки нашата планета с бърз поток от заредени слънчеви частици. Това причинило зашеметяващи полярни сияния, които се появили на много по-ниски географски ширини от обикновено, а в Северна Канада бил заснет мистериозен небесен феномен, известен като STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement).

Алън Дайър, астроном-любител и фотограф от Албърта, Канада, е уловил тънки ленти от зелена и виолетова светлина със своята камера. Тези сияещи ивици в небето най-често са с размери 25 – 30 км ширина и около 1000 км дължина.

Това не е първият път, когато такава омайна красота се появява в канадските прерии, но досега учените не можеха да обяснят природата на STEVE, пише Live Science.

Въпреки че напомня на северното сияние и често се появява веднага след него, STEVE е съвсем различен феномен. И това е единственото, в което са сигурни физиците от Университета в Калгари. Има предположение, че STEVE по някакъв начин е свързан с полярните сияния и слънчевите бури.

Новото наблюдение на мистериозния феномен говори в полза на тази теория. В началото на седмицата Земята била споходена от умерена геомагнитна буря, причинена от взаимодействието на потоците от слънчевия вятър и магнитосферата на нашата планета.

В резултат жителите на Албърта първоначално наблюдавали във високите слоеве на атмосферата северно сияние, което изчезнало, както обикновено, в рамките на няколко минути. Но точно след него в небето се появили огромни лилави ленти, гарнирани със зелено. STEVE се задържало около 40 минути, появявайки се, когато северното сияние утихнало. Това се случило половин час след полунощ.

„STEVE беше открит в Албърта – странното небесно сияние беше описано за първи път от граждански учени и ловци на полярни сияния в Северна Канада през 2017 г. Така че очевидно му харесва да бъде тук повече от където и да е другаде“, коментира Алън Дайър.

Същият аматьорски екип от наблюдатели на полярните сияния в Албърта дал на откритието си името STEVE, но по това време то все още не било абревиатура. Това било просто шега от американски анимационен филм, където героите решават да нарекат по този начин всичко неразбираемо.

По-късно обаче името придобило смисъл. През петте години на изследване физиците са получили повече информация за атмосферния феномен. Благодарение на спътникови наблюдения станало ясно, че лентите от горещ газ с температура 3000 градуса по Целзий се движат на запад. А скоростта на въздуха вътре в блестящата река е 500 пъти по-бърза, отколкото от двете ѝ страни.

За разлика от полярните сияния STEVE се среща много по-ниско, в регион, наречен субаврорална зона. Това означава, че въздействието на слънчевите частици не може да бъде пряката причина за сиянието. Но феноменът почти винаги се появява по време на геомагнитни бури, веднага след затихването на северното сияние.

Според една от версиите сблъсъците на частици по-високо в атмосферата по някакъв начин влияят на внезапното освобождаване на топлинна и кинетична енергия на много по-ниски ширини. Това обаче е само хипотеза и учените продължават да разгадават тайните на лилавите ленти в канадското небе.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 места на Земята, където се случват необясними явления

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос