Регистрирано е най-силното слънчево изригване от 3 години насам

7344
Регистрирано е най-силното слънчево изригване от 3 години насам
Снимка: Getty Images/Guliver

Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето през последните три години, което показва края на необичайно дългия и спокоен период на слънчева „хибернация“. Това заяви пред ТАСС главният изследовател в Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към ФИАН Сергей Богачев.

„При всички варианти на развитие на събитията, можем уверено да твърдим едно: започна нов слънчев цикъл и той напълно ще определи физиката на нашата звезда за следващите единадесет години. Сърцето на нашата звезда все още бие в ритъма, установен от наблюдения на Слънцето през последните 400 години“, обясни ученият, предаде агенция Фокус.

Идва ли промяна в активността на Слънцето?

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да...

На астрономите отдавна е известно, че на повърхността на Слънцето периодично има избухвания, в хода на които светилото рязко отделя голямо количество енергия под формата на вълни от видима светлина, топлинна и рентгенова радиация. Мощни събития от този вид могат да нарушат работата на спътниците на орбитата и да пречат на системите за радиовръзка на Земята, а освен това представляват риск за здравето на космонавтите. 

По правило нивото на активността на слънчевите изригвания се колебае с честота около 11 години. Преди няколко години учените започнаха да се опасяват, че този модел започва да се нарушава по време на предпоследния и текущия цикъл на слънчевата активност, които се характеризират с малко петна и избухвания. Много теоретици предполагат, че подобни аномалии говорят за фундаментални промени в работата на слънчевите недра.

Събуденото Слънце

Както отбеляза Богачев, Слънцето изпадна в тази необичайно дълга „хибернация“ в края на септември 2017 г. - след като на повърхността му се появи рекордно мощно избухване от клас X9.3. Това е най-мощното подобно събитие през последните 15 години.

Суперизригване на Слънцето може да унищожи голяма част от живите организми

На Слънцето може да настъпи суперизригване, в резултат на което ще загинат голяма част от живите организми на Земята. Такъв апокалиптич...

Тази „хибернация“ продължи почти три години, до тази сутрин, когато приборите на космическата обсерватория SDO и други слънчеви телескопи записаха избухване от клас M, което е само с една степен по-слабо от събитията от клас X. Според астрофизика това е било изненада изненада, тъй като такива изригвания обикновено предшествани от по-слаби прояви на слънчева активност от клас C.

„През настоящата година не е регистрирана нито едно избухване от клас C. Освен това избухвания от клас C не са наблюдавани от май 2019 г. Прекъсването на слънчевите изригвания продължи близо година е свърши днес, с избухване директно от такава сила. Остава да разберем, дали това означава, че нарастването на активността ще бъде толкова бурно през целия предстоящ цикъл, или това е просто случайност“, отбеляза изследователят.

Както обяснява Богачев, учените имат две теории за това. От една страна, опитът за наблюдение на минали цикли на слънчевата активност предполага, че поради такова рязко събуждане на звездата следващите изригвания ще бъдат по-мощни и ще се появяват по-често. От друга страна, дълго „спокойствие“ на Слънцето и малък брой слаби изригвания през този период наистина могат да показват, че звездата се движи към стогодишен или дори хилядолетен минимум на активност. В този случай началото на цикъла с мощно избухване ще бъде просто случайност. Последващи наблюдения на Слънцето, както се надява ученият, ще отговорят на този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com