Рядко космическо събитие: 5 планети ще се подредят в дъгова формация

5886
Рядко космическо събитие: 5 планети ще се подредят в дъгова формация
Снимка: Pixabay

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация в нощите от 25 до 30 март заедно с Луната, предаде „Сайънс Алерт“.

Юпитер обаче може да потъне в залеза и да се изгуби в слънчевата светлина след 28-и, така че се стремете да видите това сравнително рядко космическо събитие дотогава.

Ако искате да забележите всичките пет планети в една нощ, времето, тъмното небе и ясният хоризонт са от ключово значение.

Как да се подготвите за парада на планетите

Вероятно можете да видите някои от тези планети от града. Венера ще бъде най-лесна за забелязване с невъоръжено око, защото тя е третият най-ярък обект на небето след Слънцето и Луната.

Някои от другите планети обаче, като Уран и Меркурий, може да се видят по-трудно. Дайте си най-добри шансове, като се отдалечите от светлините на града, на място с тъмно небе, преди залез-слънце. Не забравяйте да проверите времето и да планирате безоблачна вечер.

Разположете се на място с ясна, безпрепятствена гледка към западния хоризонт - без планини или сгради, които да блокират залеза! Ще трябва да погледнете ниско над хоризонта, за да забележите Юпитер и Меркурий.

Въпреки че повечето от планетите трябва да се виждат с просто око, вероятно ще ви е необходим бинокъл или дори телескоп, за да видите Уран и да се насладите на цялата процесия от пет планети.

Лесен начин за разпознаване на планетите е да изтеглите астрономическо приложение като Sky Tonight или SkySafari, което ще ви покаже къде точно се намира всяка планета на нощното небе.

Къде да гледаме и какво да очакваме в часовете след залез-слънце

Малко след като Слънцето се спусне под хоризонта, погледнете на запад. Ниско в небето, където Слънцето току-що е залязло, Юпитер и Меркурий ще се появят един до друг.

Намаляващата слънчева светлина може да ги направи трудно забележими с невъоръжено око. Затова, ако отначало не можете да ги забележите, опитайте с бинокъл. Само се уверете, че Слънцето е под хоризонта, за да не навредите на очите си, като го гледате през бинокъл.

Слънчевата система се оказа изключително рядко явление във Вселената

Швейцарски учени създадоха нова класификация на планетните системи въз основа на съществуващи данни за открити екзопланети и разположен...

Двойката ще се вижда само по-малко от час след залеза на Слънцето. След това те ще потънат под хоризонта и няма да можете да ги видите.

Сега е време да се полюбувате на Венера - най-яркия звездоподобен обект на нощното небе, разположен над Юпитер - и да потърсите Уран с бинокъла си.

Уран ще се намира над и вляво от Венера, съвсем близо до нея. Ще можете да видите най-слабо изразената планета, след като цялата слънчева светлина изчезне от небето, отнасяйки със себе си Юпитер и Меркурий. Ще имате на разположение един-два часа, за да я потърсите, преди и този дует да залезе под хоризонта.

От друга страна, ще имате достатъчно време, за да разгледате червената планета Марс. Тя ще се появи яркочервена и високо в югозападната част на небето, пише БГНЕС.

ОЩЕ:Венера и Юпитер ще създадат истински спектакъл в небето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури през април 2024 г. - кои са опасните дни (ГРАФИКИ)

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос