Силна магнитна буря на Земята след серия изригвания на Слънцето

71732
Силна магнитна буря на Земята след серия изригвания на Слънцето
Снимка: iStock

Изхвърляне на коронална маса (CME) удари магнитното поле на Земята на 17 август. Това може да е първата от няколко атаки на CME в следващите дни, съобщава ресурсът SpaceWeather.com, който се занимава с наблюдаване на слънчевата активност. Според прогнозите на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) техният съвкупен ефект може да причини силни геомагнитни бури от клас G3, особено на 18 – 19 август.

ОЩЕ: "Тъмна плазма" от Слънцето носи магнитна буря на 17 и 18 август

По време на такива бури полярните сияния могат да се спуснат в САЩ чак до 50 градуса ширина и да бъдат наблюдавани с невъоръжено око, а камери с чувствителни настройки могат да записват полярни сияния дори по на юг. Тази новина е добра за ловците на северното сияние, тя обаче няма да зарадва метеочувствителните хора и хората със сърдечни и хронични заболявания, които в такова „космическо време“ трябва да вземат допълнителни предпазни мерки.

В продължение на няколко дни на Слънцето се случиха поредица от изригвания с различна мощност. В резултат на това огромен поток слънчева плазма се втурна към Земята. Още днес е регистрирана магнитна буря от ниво G1, а прогнозата за 18 август е за силна геомагнитна буря, което създава предпоставки за проблеми в енергийните, радиокомуникационните и GPS системите.

ОЩЕ: Лудото космическо време сваля спътници от орбита. МКС също е изложена на риск

Поредицата от изригвания на Слънцето, които предизвикаха изхвърляне на коронална маса, започнаха в неделя, 14 август, но във вторник, 16 август, рано сутринта учените от Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ са регистрирали изригване от клас M5 на Слънцето от петно с названието AR3078. В резултат на това към Земята се отправи втори огромен поток от слънчеви частици. Най-интересното е, че учените са регистрирали факт на "космически канибализъм".

Вторият плазмен поток по пътя си погълнал предишния, изстрелян два дни преди това. В резултат в четвъртък, 18 август, до нашата планета ще достигне по-мощен поток, а предварителната прогноза на NOAA е за геомагнитна буря от клас G3, която според класификацията на агенцията се смята за силна.

Но, изглежда, и това не е всичко. Късно вечерта във вторник, 16 август, учените са регистрирали още 4 изригвания от клас M и 13 изригвания от клас C. Отново Слънцето е запратило поток от слънчеви частици в нашата посока. Той ще достигне Земята на 19 август, а предварителната прогноза на учените е за геомагнитна буря от ниво G2.

Actualno.com препоръчва на метеочувствителните хора да следят директно сайта на NOAA и особено SpaceWeather.com, който актуализира геомагнитната обстановка в реално време. Понякога прогнозите са за силна магнитна буря, а в самия ден се оказва, че тя е слаба или изобщо е подминала Земята. Но има и обратни случаи – геомагнитните бури понякога изненадват и самите учени.

Съветите за метеочувствителните хора можете да намерите ТУК.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Когато Слънцето се ядоса. Най-лошите слънчеви изригвания в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос