Страшни слънчеви бури през 2013 г.

37737
Страшни слънчеви бури през 2013 г.

Австралия откри нов радиотелескоп за 53 млн. долара, който ще осигури много по-добър поглед към Слънцето и по-бързо ще предупреждава за масивни слънчеви бури, съобщи АФП.

Телескопът е разположен в отдалечен район на почти 800 км северно от гр. Пърт. Специалистите очакват Слънцето да влезе в период на максимална активност през 2013 г. и силата и броят на слънчевите бури да се увеличат.

Слънцето се тресе от спазми

Вчера на Слънцето е имало мощно коронарно изригване, съобщава НАСА. „Изхвърлените облаци плазма могат да достигнат до Земята в р...

Радиотелескопът MWA ще следи за изригвания на повърхността на Слънцето, които биха могли да повредят комуникационни спътници, електрическата мрежа, навигационната система GPS, каза директорът му Стивън Тингей. Ако досега специалистите са издавали предупреждения за потенциално опасни смущения на Слънцето три до четири часа, преди те да се усетят, с новия телескоп ще могат да го правят 20 часа предварително.

Той ще осигури на учените и повече информация за образуването на ранната Вселена, като улавя радиовълни, които са пътували 13 милиарда години, малко след Големия взрив, и вече достигат до Земята, предаде БЛИЦ.

От слънчевите избухвания се образуват частици, които биха могли да повредят спътниците. Те създават силно магнитно поле. Целта на телескопа е да предвиди траекторията на потенциално опасните отломки и да използва информацията за преориентиране на спътниците или изключване на комуникационните системи, които може да са на пътя им.

Редактор: Десислава Ушатова

При апокалипсиса ще изчезнем първи, но ще бягаме на Марс

Живите видове на Земята ще изчезнат след 2,8 милиарда години в резултат от непоносима жега от застаряващото Слънце, което ще започне да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com