Тръмп с указ САЩ да добиват ресурси на Луната

12011
Тръмп с указ САЩ да добиват ресурси на Луната
Снимка: iStock

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право на американците да добиват ресурси от космоса. Той разпореди в рамките на половин година да бъдат обсъдени с другите държави необходимите споразумения, съобщи РИА Новости.

Американците трябва да имат право да провеждат търговски проучвания, добив и използване на ресурсите в далечния космос, в съответствие с действащото законодателство, пише в разпространен от Белия дом документ.

САЩ изпращат нова космическа станция на Луната

САЩ завършиха работа по космическия кораб "Орион". Съединените щати са завършили работата на космическия кораб за многократна употреба ...

Космосът и юридически, и физически е уникална собственост – плод на човешката дейност и Съединените щати не смятат, че той трябва да бъде достъпен за всички.

В указа се подчертава, че САЩ смятат да си осигурят международна подкрепа по този въпрос.

Съгласно документа, Държавният департамент и останалите министерства и ведомства трябва да проведат международни преговори за сключване на двустранни и многостранни споразумения за използването, разработването и добива на ресурси на Луната и другите космически тела от страна на частни и държавни компании. Държавният секретар трябва да предостави отчет за извършенатаработа в рамките на 180 дни.

От администрацията на Тръмп заявиха, че не смятат за необходимо да бъде подписван нов международен документ, но искат да обсъдят този въпрос с партньорите си. В указа се посочва, че САЩ подкрепят Договора за космоса от 1967 г., но се обявяват против Споразумение относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела от 1979 г., което до момента е подписано от по-малко от 20 държави, припомня БГНЕС.

САЩ разкриха причината да не се върнат на Луната

Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала CBS обясни защо американските астронавти не са успели да се върнат на Луната...

Уточнява се, че указът не променя политиката на САЩ, а само заздравява съществуващите позиции. Той потвърждава също приетия през 2015 г. закон, който разрешава на американски граждани и компании да провеждат икономическо усвояване и добив на космически ресурси, включително вода и минерали.

По-рано администрацията на Тръмп обяви, че възобновява лунната програма „Артемис“, според която се планира връщането и постоянното човешко присъствие на Луната. Предвижда се тя да стане етап от пилотираните мисии до Марс. В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба. САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com