Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават

7063
Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават
Снимка: БГНЕС

Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите в конкурс на американската агенция. Д-р Дейвид Грийн е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост.

Състезанието NASA International Space Apps Chall е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса.

НАСА ще изстреля лазерен сателит

Броени часове остават до новата космическа мисия на НАСА, която ще използва лазери, за да измери истинската плътност и големина на т...

“България за шеста поредна година участва в състезанието. Регистрирали сме изключителни постижения. Очакваме и тази година проектите да бъдат на конкурентно ниво“, обясни главният организатор от българска страна д-р Милена Крумова, цитирана от БГНЕС.

“Технологичният маратон (известен още като хакатон) е достъпен за студенти, ученици, професионалисти, без възрастови граници. Екипите са до 5 души, които участват в проекти с повече от едно решение“, добави Крумова. Целта е в рамките на два дни отборите да предложат технологични решения и приложения с отворен код, които да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

България ще излъчи две предложения за следващия етап от финалите. Освен у нас, паралелно по света се провеждат конкурси на 200 места. На по-късен етап НАСА ще отсее 25 решения, като на финалната права във Флорида ще бъдат представени петте най-добри за тази година. Нашата страна вече успя да стигне до финала с хардуерно решение през 2015 година.

НАСА изстреля сондата "Паркър" (ВИДЕО)

Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА) изведе автоматичната станция Parker Solar Probe за изучав...

“Благодаря ви за възможността да съм тук. В София има четири института, с които работим. Всеки път има около 50 студенти, с които работим. Това са млади и креативни хора, пълни с идеи, които използват нашата база данни, която е безплатна, и имат достъп до информация и наблюдения, направени не само на земята, но и в космоса. С тяхна помощ създават апликации за решаването на различни проблеми”, разказа д-р Дейвид Грийн. Запитан дали има и други българи в проекти на НАСА, той заяви, че в годините е имало няколко учени и инженери, които са участвали в разработването на космически технологии и са извършвали наблюдения на Земята. „Нашето сътрудничество продължава и връзките се задълбочават“.

Тази година българските организатори на състезанието са направили специалната награда в памет на алпиниста Боян Петров. „Наградата „Земя и космос“ е с посланието екипите да бъдат винаги с високи цели и да се опитват въпреки обстоятелствата да постигат предизвикателството“, отбеляза още Крумова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com