481 престъпници с ефективни присъди се разхождат на свобода

4365
481 престъпници с ефективни присъди се разхождат на свобода
Снимка: Pixabay

481 престъпници с ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и приведени в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 г. Броят им остава непроменен от 2020 г., когато на свобода са 482-ма, осъдени да лежат в затвора, но е по-малък спрямо 2019 г. (541 души), успокоява прокуратурата, пише в. "Сега".

В доклада се сочи, че това са 3,2% от реално приведените в изпълнение присъди. За изпълнението на наказанията отговаря прокуратурата, като осъдените се издирват от Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство и МВР. В доклада на прокуратурата се казва, че "сред основните причини за неизпълнение на тези съдебни актове е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяването на тяхното местонахождение". Разпределени по апелативни райони, най-много са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският район със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат съответно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е "изтървала" един осъден, а спецпрокуратурата - петима.

Мъжът, заплашвал Ива Митева и Бойко Борисов, отива в затвора за 7 месеца

На 7 месеца и 15 дни затвор беше осъден 26-годишният Любомир Яков, който се закани с убийство на председателя на 46-ото Народно събрани...

В доклада на прокуратурата няма данни за какво са осъдени укриващите се престъпници. Преди време обаче проучване на "Сега" установи, че сред тях има много убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки престъпления. Някои от престъпниците се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са постигнати със споразумение - т.е. те са се явили в съда, за да одобри сделката им с прокуратурата и след това са избягали под носа й.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години темата с изчезващите престъпници влезе и в доклада на Брюксел и ЕК препоръча да се запълнят празнините. Още през 2015 г. бяха направени промените в НПК, които регламентират, че когато забраната за напускане на страната е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност и му се издават заместващи документи. Уредбата как да става това обаче се прие едва миналата година и е в сила от август 2021 г. Правилникът за личните документи вече гласи, че подсъдимите, които имат наложена от съд забрана за напускане на страната, ще получават временна лична карта, а оригиналната ще остава на съхранение в МВР.

За изпълнението на наказанията има давност, точно както и за наказателното преследване. Абсолютната давност да изпълнение на присъдата доживотен затвор е 30 години. За наказания над 10 години срокът е 22 години и половина. За присъди от 3 до 10 г. абсолютната давност е 15 години. Ако става дума за лишаване от свобода под три години, тогава давността е 7 години и половина.

ОЩЕ: Знаете ли къде се намира най-ужасният затвор в света?

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко и унизително отношение, преследването...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com