9 взрива в наши оръжейни складове са свързани с руски агенти - филм на "Свободна Европа"

6917
9 взрива в наши оръжейни складове са свързани с руски агенти - филм на "Свободна Европа"
Снимка: Getty images

Докато Украйна се брани срещу инвазията на руската армия, експлозия унищожава оръжеен склад в Източна България. Инцидентът от юли 2022 г. е най-новият от серия подозрителни взривове в оръжейни заводи и складове у нас в последните 10 години.

Руски агенти бяха свързани с част от експлозиите, както посочи прокуратурата. Според обвинението целта е била пресичане на доставките на специална продукция, предназначена за Грузия и Украйна. Това са държави, които през годините станаха жертви на агресията на Владимир Путин.

Има и обвинения, че Москва стои зад неуспешното отравяне през 2015 г. на българския производител на оръжия Емилиян Гебрев. Самият той твърди, че става въпрос за препарат от семейството на нервнопаралитичното вещество Новичок, позовавайки се на резултати от западни лаборатории.

През септември 2020 г. прокуратурата спря разследването за отравянето на оръжейния търговец, сина му Христо и производствения директор на фирмата му "ЕМКО" Валентин Тахчиев. За нападението срещу Емилиян Гебрев бяха обвинени трима руски граждани, сочени за агенти на ГРУ.

ОЩЕ: Гебрев за взривовете край Карнобат: Има аргументирани предположения за умисъл

През ноември 2022 г. България официално обяви, че ще поиска помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по дело за разследване на опит за убийство. В съобщението на правителството обаче се посочваше само, че става дума за разследване на Софийската градска прокуратура, и не се споменаваше срещу кого е било нападението. Очевидно е, че става дума за Гебрев.

Гебрев за взрива в складовете за боеприпаси: Не сме далеч от мисълта за руски агенти

Не сме далеч от мисълта, че зад взрива в складовете за боеприпаси край Карнобат може да стоят руски агенти. Това отговори в предаването...

Разследванията текат твърде бавно, а окончателни присъди все още няма. 11 години ехтят взривове, но нищо не се разбира и има съмнения, че изобщо нещо се разследва. „Свободна Европа“ опитва да разкрие тайната на неразкритите взривове в нов документален филм.

От него става ясно, че най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ.

Първият взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където се намират над 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предназначени за износ за Грузия. Собственикът на склада - компанията "ЕМКО" на Гебрев - отрича.

По време на разследването са събрани доказателства, които сочат към саботаж. В постановлението на прокуратурата, което е за спиране на разследването, е описано, че на 150 метра от взривената сграда е открито руско взривно устройство.

Половин година след инцидента няколко оръжейни склада са унищожени след експлозия край Стралджа. Тогава трима души загиват след взрив на боеприпаси. Тази експлозия съвпада с повреда в системата за наблюдение на базата. В склада са се съхранявали боеприпаси, предназначени за износ към Грузия, на стойност 28 млн. долара.

Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания, твърди "Ню Йорк Таймс"

Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени до украинското посолство в Мадрид и други обекти в Ис...

ОЩЕ: Гърмят складове с боеприпаси. Седем ранени, евакуират село

През 2014 г. следват още 4 взрива в оръжейни складове и заводи. Те стават в Горни лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец.

Година по-късно става пожар, има и експлозии в складове на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Три седмици след първоначалните експлозии се чуват нови взирове в същия склад.

Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени за Украйна. Прокуратурата споменава за руска следа по случая чак 6 г. след него, а доказателствата по делото са загубени в мистериозен пожар.

Последният взрив, който "Свободна Европа" описва във филма, е от 31 юли 2022 г. в Карнобат. Експлозията стана в база на оръжейна компания на Гебрев.

ГРУ - скритият коз в руската политика за ликвидиране на предатели

Два поразителни факта от чешкото разследване за ролята на Главно разузнавателно управление (ГРУ) в експлозиите на складове за боеприпас...

Разследващият журналист и директор на Bellingcat Христо Грозев (издирван от Русия) твърди, че българските разследващи органи прикриват действията на руското военно разузнаване у нас. Според него те не предоставят данни на свои колеги от Западна Европа.

ОЩЕ: Руски престъпления в България: Христо Грозев обеща да публикува това, за което прокуратурата мълчи

Автори на филма са Борис Митов и Николай Лавчиев. Те работят по проекта в сътрудничество с Карл Шрек и Стю Гриър.

ОЩЕ: Взривът в Анево - картината на американския срам в борбата с ИД

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com