Адв. Хаджигенов: Броенето на пачки с носа на Иванчева ще влезе в учебниците

29075
Адв. Хаджигенов: Броенето на пачки с носа на Иванчева ще влезе в учебниците
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Броенето на пачки с носа на Иванчева ще влезе в учебниците по наказателно право един ден. За това предупреди адв. Николай Хаджигенов по време на пледоариите по делото "Иванчева", след като от държавното обвинение направиха опит да отговорят на критиките за малкото количество маркиращо вещество по ръцете на Иванчева и Петрова.

"Дори и минимално количество маркиращо вещество не може да има друг произход, освен досег с парите, които са негов носител", изтъкна прокурорът. На свой ред адв. Хаджигенов обърна внимание: "Трябва да приемем, че подсъдимата Иванчева е голяма бяла птица, брояща пари от подкуп с носа си".

"Недопустимо е едно лице, привлечено към наказателна отговорност, да бъде осъдено, тъй като в тефтера има записана сума. Изкушавам се да си изям всички тефтери", заяви другият защитник на Иванчева – адв. Теодора Гинчева.

В пледоарията си адв. Хаджигенов направи паралел с Народния съд и Лайпцигския процес. По думите му, случващото води до плашещото заключение, че целта на производството е не само примитивно отмъщение, но и демонстративно показно какво би се случило с противопоставящите се на властта.

"Иванчева стана заплаха за властта. Самото ѝ задържане беше превърнато в ужасяващ медиен цирк с главен участник Иван Гешев", изтъкна адвокатът и коментира, че процесът е "блестящ пример за опорочен процес, за негоден за целите на правосъдието процес".

Порочните средства опорочават и целта, отбеляза той и посочи нарушаване на презумпцията за невиновност. "Целият свят има съмнителното удоволствие да разбере, че Иванчева е виновна преди процесът да влезе в съдебна фаза. Имахме удоволствието да си създадем предварително мнение по въпроса", добави  адв. Хаджигенов.

Той е категоричен: "Ако е налице корупционно искане, то е направено от Петко Дюлгеров. Не Иванчева е поискала и получила подкуп. Иванчева не е знаела за парите". Според адвоката, "налице е класическа провокация към подкуп от Ваклин, а единственото пряко доказателство за поискан подкуп от Иванчева са показанията на Петко Дюлгеров, който се отказва от тях".

Адв. Хаджигенов настоя Иванчева да бъде оправдана изцяло.

Преобръща ли се вече делото "Иванчева" или сагата тепърва ще се заплита?

Ходът на делото "Иванчева" сякаш се променя, предвид случилото се на заседанието тази сутрин. Две ключови неща станаха факт, предаде р...

Майка ѝ заяви пред съда, че вярва, че дъщеря ѝ не е способна да извърши това, в което е обвинена.

Самата Иванчева беше категорична пред съда: "Не съм взимала пари. Не съм искала пари".

За отмяна на присъдата на Биляна Петрова и да бъде призната за невиновна настоя адвокатът ѝ Емануил Йорданов, който е бивш вътрешен министър. Той посочи, че са използвани неоснователно СРС и визира участието на КПКОНПИ.

От защитата на Петрова изтъкнаха още, че и приетата от съда днес експертиза установява, че записите са негодни за сравнително изследване и не може да се посочи кой какво казва. "Всички доказателства са негодни. На практика няма такива. Разговорът няма съдържанието, което обвинението, а после и съдът са му придали", заключи защитата. Според адвокатите, изводите са формални, почиват на предположения и обслужват обвинителната теза.

От държавното обвинение оспориха първоинстанционната присъда в оправдателната ѝ част (т.е., че Иванчева, Петрова и Дюлгеров не са взели подкуп) и настояха съдът да вземе предвид, че деянието "приемане на подкуп" е осъществено от тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Прокурор Тихомир Стоев е категоричен, че става въпрос не само за "поискан дар, който не се следва", а и за "приет дар, който не се следва". Той оспори виждането на първоинстанционния съд, че не можело да има едновременно поискан и приет дар, които били алтернативни и взаимно изключващи се. Според прокурора, става въпрос за отделни, но не взаимно изключващи се форми на подкуп, които могат да бъдат осъществени заедно и по отделно. "И двете форми на пасивен подкуп са довършени и следва да се вземат предвид", подчерта прокурорът и пледира присъдата да е и за приет подкуп.

След нова експертиза, нов свидетел също може да преобърне хода на делото "Иванчева"

Апелативният специализиран наказателен съд ще изслуша нов свидетел по делото "Иванчева". Той ще свидетелства в защита на бившия зам.-км...

"Липсата на доказателство не може да докаже вина", заяви Биляна Петрова. Според нея, в мотивите на първоинстанционния съд са игнорирани много доказателства и са направени абсолютно неверни и произволни изводи, обосновани само на косвени доказателства.

Според защитата на Петко Дюлгеров, процесът е един "правен нонсенс" и осъдителната присъда е за деяние, за което не е повдигнато обвинение.

Съдът се оттегли на съвещание и ще се произнесе на 6 юли.

"Очаквам, че ще ни осъдят", сподели пред журналисти по време на една от почивките Биляна Петрова. "Всички се надяваме, че ще се спази закона и законовия ред, но знаем къде се намираме и в кой съд", каза Десислава Иванчева. "И предишният съдия каза, че няма доказателство, но това не означава, че не се е извършило корупционното искане, което е абсурдно. Нямат снимка, да не говорим за записи, но те твърдят, че аз съм си казала корупционното искане, при положение, че няма нищо", добави тя.

"Единственото, което искаме, е независимо разследване и справедлив процес. Ние нямаме какво да крием. Искаме истината да излезе", каза още Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com