Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. - кои са хората, които според прокуратурата Васил Божков е поръчал?

10092
Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. - кои са хората, които според прокуратурата Васил Божков е поръчал?
Снимка: Getty Images/Guliver

Има ли документи, които са открити при многобройните обиски на имоти на Васил Божков и фирмите му, които уличават бизнесмена като организатор на убийства? Засега официално това не е известно, но спекулациите стават все по-силни.

"24 часа" обръща сериозно внимание на новите 7 обвинения срещу Божков и по-точно на хората, които според държавното обвинение той е "поръчал". Те бяха съобщени само с инициали - Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. За първите двама спекулациите са по-трудни, макар че има предположения, че А. П. се отнася до Алексей Петров - друга фигура от българския подземен свят. Но е вероятно М. В. и Й. Д. да са Манол Велев и Йордан Динов.

Горанов увърта на въпрос за контрола върху данъците за хазарта и фирми на Божков

"На мое питане от 12 март тази година Вие ми отговорихте на 2 април 2020 г. в писмена форма, че в периода 2015 и 2019 г. несъбраните бю...

5 имена, сред тях това на Васил Божков, са били дадени на Весела Лечева като възможен поръчител на стрелбата срещу съпруга ѝ Манол Велев, казва в. "24 часа". Той все още е жив, но е в будна кома. По него бе стреляно на 11 юли 2007 г. около 11:00 часа на входа на офиса му, находящ се на ул. "Мизия" №3 в София. Причаква го неизвестен млад мъж, който е записан от охранителните камери. Среден на ръст, носи тъмна шапка с козирка и зелени дрехи. Самата стрелба е между входа и втория етаж на кооперацията. Куршумът е един, 9 мм, идва от пистолет "Макаров" и попада в главата на Велев.

По същото време от близкия булевард "Цариградско шосе" се чуват празнични салюти в чест на пристигащия в България хърватски президент Стипе Месич. Вероятно затова шофьорът на Велев не чува нищо. Всичко е станало за по-малко от минута. Стрелбата няма преки свидетели. Описанието на стрелеца е дадено от жена, която бутала бебешка количка по улицата и видяла убиеца да тича. Тя обаче бързо отказва да свидетелства от страх.

Бизнесменът е откаран в "Пирогов". След дълга интервенция лекарите успяват да извадят куршума от главата му. Почти 13 години по-късно обаче Манол Велев все още е в будна кома. Неотлъчно до него стоят 2 медицински сестри. През 2007 г. известен български професор охлажда надеждата на приятели на бизнесмена, обяснявайки, че той ще живее, но ще извършва действия, присъщи на 6-месечно бебе. Усмихва се, реагира с очи, но нищо повече. Съпругата му Весела Лечева е пригодила специална стая в дома им, където е събрана цялата необходима медицинска апаратура. Тя никога не си позволява да коментира състоянието на Манол Велев.

Според различни версии още в същия ден Лечева допуска, че Васил Божков е в основата на атентата заради няколкото му казина в София, известни като верига "Сезам". Манол Велев е агресивен, напорист, използва добре политическите си контакти и пречи на хазартния бизнес на Божков. Дори има слух, че след показанията самият Божков се обадил на Лечева и ѝ предложил психиатрична помощ.

Самата тя говори за стрелбата и показанията си в интервю за в. "Галерия" през 2009 г. "Първият въпрос, който ми зададоха, когато отидох в МВР, където се беше събрала цяла група от всички отдели, беше: "Вярно ли е, че вашия съпруг Манол Велев се е държал лошо с негови подчинени и ги е обиждал?" Очевидно искаха да ми внушат, че някой, който е обиден или уволнен, ще натисне спусъка…", разказва тя. Споменава, че ѝ посочили 5 имена като вероятни поръчители. Едното е именно Васил Божков.

НИМ: Ритонът на Васил Божков не е откраднат

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работни...

Докато МВР разследваше, Лечева се сблъсква с абсурден казуз в съда. Месеци наредсъдия Божана Желязкова настоява изпадналият в кома бизнесмен да се яви в Съдебната палата, за да докаже, че доброволно се отказва от свои граждански права и лични свободи в полза на дееспособната си съпруга. В крайна сметка казусът бе решен.

Разследването беше спряно през 2010 г. заради липса на доказателства. За това време бяха проверявани различни версии. Една от тях бе именно хазартният бизнес на Велев. Тя не даде резултат.

Седмици след покушението, бившата зам.-шефка на тотото Нели Димитрова обяви, че Манол Велев се е опитвал да контролира паричните потоци на тотото, възлизащи на 95-100 млн. лв. годишно. По сигналите на Димитрова бе образувана прокурорска проверка, която не доказа твърденията ѝ. Беше проверяван и личен мотив, но безрезултатно.

Следа от физическия убиец липсва до ден-днешен. Версия, за която "24 часа" разказа, свързва стрелеца с този, застрелял несебърския хотелиер и шеф на общинския съвет Димитър Янков 2 месеца по-рано. Профилът на двамата бил идентичен. Той съвпадал и като физика, и като начин на извършване на престъплението. Имало данни, че и убиецът на Димитър Янков, и стрелецът по Манол Велев е много млад мъж с болезнено слабо телосложение. Свидетели, станали очевидци на разстрела на Димитър Янков в Бургас на 9 май 2007 г., са единодушни, че извършителят бил толкова слаб, че дрехите му стояли "като на закачалка". Подобен е силуетът на запечатания от камерите млад мъж с шапка на главата (както е описан и убиецът на Янков).

Освен за 4-те поръчки за убийства, укриващият се в Дубай Божков е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет, както и за недовършен опит за изнасилване. Предишните му обвинения са 11. Те са свързани с неплащане на такси от хазарт, ръководство на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Божков отново атакува Горанов заради запор - на Телефонната палата, и "хиляди нарушения"

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков отново критикува управляващите на страницата си във Фейсбук. Той отново пише пост в социа...

Още: "Божков заплаши Гешев със съд заради иззетата колекция"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com