"Биволъ" извади предполагаем сигнал на Божков колко голям подкуп е дал на Борисов

23478
"Биволъ" извади предполагаем сигнал на Божков колко голям подкуп е дал на Борисов
Снимка: Личен архив

"За период от по-малко от 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева по тяхно искане и разпореждане". Това е написал обвиняемият бизнесмен Васил Божков в сигнал до прокуратурата, твърди сайтът "Биволъ", който публикува текста на 5 юни привечер.

Според изданието, то е получило документа по електронен път и е попитало бизнесмена в съобщение, в което прилага извадка от него, дали е автентичен. Божков е отговорил само, че вчера и днес сигналът е изпратен до много български и чужди институции. Той не потвърждава директно, но и не отрича. Комуникацията е в Messеnger. В четвъртък главния прокурор Иван Гешев каза, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал.

Колекцията на Божков: Колко предмета е иззела прокуратурата, колко са регистрирани от него?

Във връзка с разследването по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени п...

Няма ясни доказателства, че публикуваният от "Биволъ" документ е автентичен. В него се твърди, че Божков е платил конкретна сума като "рекет" за последните три години и обвинения за "заплахи" и искане да превземат бизнеса му.

Освен, че твърди, че е платил 60 млн. лева към Горанов и Борисов, Божков заявява, че е готов да свидетелства и да покаже доказателства:

"Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания"

В резюмето, публикувано от "Биволъ", се твърди, че дружествата, оперирали бизнеса с лотарийни билети, и той като акционер в тях са били "подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство".

Божков има и свидетел на разговора си с Менда Стоянова, смята журналист

След разкритията на Васил Божков засега управляващите и прокуратурата се правят, че нищо не се е случило – един длъжник на хазнат...

Божков заявява още, че се е стигнало до директна "заплаха" (в сигнала думата е в кавички) за прекратяване на дейността на тези фирми и е тя се осъществила, когато през януари 2020 г. е отказал да плаща повече на финансовия министър. Божков го определя като "категоричен отказ да продължавам да задоволявам нарастващите финансови претенции и амбиции за придобиване на мажоритарни дялове от моите дружества от страна на министъра на финансите". А причината за това, по думите на Божков, е интересът на чешкия лотариен оператор Sazka Group към "Национална лотария". Чехите са предложили 1 млрд. лева за контролен дял от компанията, като според Божков заради това Горанов поискал веднага прехвърляне на контролните дялове на посочени от финансовия министър субекти.

В сигнала са изредени събитията от последните пет години от гледна точка на Божков - повечето от които той вече описа или в интервюта, или под други форми, които използва през последните седмици в социалните мрежи. Ключова отново е хронологията за промените в Закона за хазарта - подробности си припомнете ТУК!

На финала на сигнала Божкове казва, че сезира прокуратурата "за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба" от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. По неофициална информация на "Дневник" сигналът, освен до прокуратурата, е изпратен и до други институции в България, до партиите и до чужди посолства. Медията казва и, че Sazka Group е потвърдила за интерес към "Национална лотария", но имало само неофициални преговори и нищо не последвало след това.

Вижте още:

Божков попита: За кой ли от всичките ми сигнали говори Гешев?

За кой ли от всичките ми сигнали говори Гешев? Това попита обвиняемият бизнесмен Васил Божков, като използва за целта социалната мрежа ...

Божков показа схема на корупция и рекет с хазарта на прокуратурата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com