Биволъ: Разкрихме многобройни нарушения при строежа на "Турски поток"

23481
Биволъ: Разкрихме многобройни нарушения при строежа на "Турски поток"
Снимка: Газпром

Информация на гражданското движение “България Обединена с Една Цел” (БОЕЦ) и сайта за разследваща журналистика “Биволъ” за многобройните нарушения и неспазване на нормите за труда на газопровода “Турски поток 2” получи и официално потвърждение. След над месец кореспонденция с ключовите институции и неспазване на сроковете по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), две от тях информираха медията ни по същество. Над 150 са само регистрираните нарушения от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, съобщава Биволъ.

Сред тях най-скандалните са два случая за трудови злополуки, довели до разследване на инцидентите. Освен това, работниците от трети страни, сред които най-вероятно и тези, засечени от БОЕЦ и “Биволъ” на обектите – от Беларус, Руската федерация и Сърбия, са взимали по-високи заплати от българските им колеги на сходни длъжности.

Скандално е и признанието на НАП, че идентифицираните от БОЕЦ и Биволъ строителни гиганти, докарали тежка техника по европроекти на газопровода, не са проверявани в последните 5 години.

Според подчинените на социалната министърка, над 30 пъти за годината е било проверено как се спазва трудовото законодателство при реализация на мащабния енергиен проект.

Дали става дума за споменатите от ГД «БОЕЦ» случаи, при които е имало двама загинали работници, не става ясно, но очевидно случаите са достатъчно тежки, щом са били разследвани, уточнява медията.

БОЕЦ внесоха сигнал за измами по "Турски поток" при Фон Дер Лайен и в ОЛАФ

Сигналът на БОЕЦ за злоупотребите и измамите по "Турски поток" е внесен в Брюксел и директно до кабинетите на Урсула фон дер Лайен, д...

Под 10% от нарушенията на изпълнителите на Турски поток 2 в областта на трудовото законодателство обаче са санкционирани, според данните на Главна инспекция по труда към МТСП.

Нарушенията при десетките и стотиците големи и малки фирми на обекта обаче се извършвали от единици, според твърдението на трудовата инспекция. Ставало дума за нередности при «общо 4 бр. юридически лица». Какви точно са нарушенията, довели до санкциониране и за кои дружества става дума, в решението не се споменава.

Потвърждава се косвено неофициалната информация за случили се злополуки на строителните обекти по газопровода, в т.ч. и за това, че се полагал неправомерен нощен труд предвид огромните закъснения по реализацията на проекта, твърдят от Биволъ.

"В резултат на осъществения контрол контролните органи на ИА «Главна инспекция по труда» са установили нарушения, касаещи неспазване на установени изисквания за здравословни и безопасни условия на труд", гласи официалният отговор.

Нов изблик на протестите - блокада на компресорна станция на "Балкански поток" (ВИДЕО)

Председателят на гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев обяви във включване на живо чрез видеовръзка в профила на сдружението във ...

В решението се споменават "нарушения на реда за полагане на труд на граждани от трети държави".

"В т.ч. командировани или изпратени работници и служители от трети държави, както и неравно третиране на български работници и служители в областта на заплащането на труда и др."

"Нарушенията са отстранени след намесата на контролния орган", твърди в писмения отговор Екатерина Михайлова.

Колкото до злополуките по ареала на газопровода, то агенцията отказа всякаква информация за тях, понеже представлявала едва ли не се класифицирана информация.

"Не уважава искането за предоставяне на копията от документацията, свързана с проверките за спазване на трудово законодателство във връзка с регистрирани злополуки на строителните обекти, сключените договори и анексите към тях, тъй като същата е защитена от закона тайна, като информацията не е обществена", пише още в решението.

"БОЕЦ" твърди, че има прикриване на катастрофа с жертви, свързана с "Балкански поток"

Вече в няколко поредни видеорепортажа, гражданско сдружение „БОЕЦ”, което е една от организациите, твърдо стоящи зад протес...

Националната агенция за приходите (НАП) с принципал в лицето на министъра на финансите пък изобщо нито веднъж не е сметнала за нужно да провери дъщерните компании на световноизвестните подизпълнители на «Газпром» и «Булгартрансгаз», реализирали «Турски поток 2» в България.

Очевидно, енергийният проект с бюджет между 3 и 4 млрд. лв. не е представлявал интерес за данъчните, които са изброили само проверките на «Булгартрансгаз» и «Главболгарстрой», проведени в периода 2015 – 2020 г.

Най-скандална обаче е информацията, че засечените по време на проверките на ГД «БОЕЦ», както и от медиите Bird.bg и „Биволъ“ компании, доставили тежката си техника край село Макреш (област Монтана), за която установихме, че е закупена по европейски програми и не е била използвана от две години, не са били обект на контрол на НАП в последните 5 години, посочва още медията.

Това става ясно от таблицата „СПРАВКА“ на НАП в същото решение на изпълнителния й директор Галя Димитрова, предоставена в отговора й до сайта „Биволъ“ по ЗДОИ. Така, компаниите „Турбо Машина България“ ЕООД и „Нова Строй Тийм“ ЕООД са посочени с пояснението:

„Няма извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“.

Иде коалиция "Газ, мас и оцет"

Все още никой не е опровергал твърдението, че политиката е надстройка на икономиката и че партиите работят за онези, които реално управ...

Няма „извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“ и при клоновете на чуждестранните подизпълнители на „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ у нас, които изпълняват проект на стойност между 1,5 и 2 млрд. евро.

По-интересното е защо обаче подобни проверки липсват и за засечената от руските и сръбските медии като дъщерна компания („през мрежа от юридически лица“) на „Газпром“ IDC, формално регистрираното в Белград дружество.

Не по-малко скандално звучи, година и половина след разследването на „Биволъ“ и Investigative Reporting Project Italy (IRPI) , да не е била поне веднъж проверена и италианската компания „БОНАТИ С.П.А. – Клон България“, която от състезател за изпълнение на проекта се е превърнала изведнъж в подизпълнител на „Аркад“.

За тази фирма „Биволъ“ в партньорство с италианските колеги разкрива, че в миналото е свързвана с легендарната криминална групировка „Коза Ностра“, като дружеството не само е изграждало инфраструктурни обекти в Сицилия, но и в последните години е подизпълнител на Трансадриатическия (TAP) и Трансанадолски (TANAP) газопроводи на територията на Гърция и Италия.

Същевременно подчинените институции към трима министри все още отказват или бавят над един месец информация по ЗДОИ, поискана от “Биволъ” в края на октомври 2020 г. Все още не са отговорили “Булгартрансгаз” след наше заявление по ЗДОИ до енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на здравеопазването на д-р Костадин Ангелов и ДНСК към Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) на Петя Аврамова, уточняват още от Биволъ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика