Бивш директор в БНБ е изтеглила пари от КТБ, като е знаела, че банката ще бъде затворена

13999
Бивш директор в БНБ е изтеглила пари от КТБ, като е знаела, че банката ще бъде затворена
Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е уличена от новата Антикорупционна комисия в конфликт на интереси. Причината - буквално часове преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 20 юни, 2014 година, Кордовска е изтеглила личен влог от малко над 64 000 евро (64 195) от банката.

Кордовска изтегля парите в 17:09 часа на 19 юни, 2014 година. Сигналът срещу бившия член на ръководството на БНБ е от 2015 година, но бившата Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, която се вля в новата мегаантикорупционна комисия не се произнесла поради липса на кворум, информира в. "24 часа". Едва на 31 май тази година Кордовска е уличена в конфликт на интереси от новото антикорупционно звено.

Комисията за КТБ ще изслушва Кордовска, а "Биволъ" ще праща писмени показания

Комисията за КТБ ще изслушва Нели Кордовска, която ръководи "Банков надзор" в БНБ и председателят на Фонда за гарантиране на влоговет...

От решението става ясно, че като ръководител на "Банков надзор" тя е знаела за състоянието на КТБ. На 18 юни лично назначила инспекция в банката. "Разполагала е с информация за всички изходящи парични потоци от КТБ в периода. Следователно в края на 19 юни 2014 година, когато е извършено тегленето, Кордовска е била наясно, че КТБ е в опасност от неплатежоспособност и поставяне под специален надзор", пише в официалното становище. С други думи - Кордовска използвала служебната информация в свой частен интерес.

Банкерката, която в момента е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, се е явила пред комисията за установяване на конфликт на интереси през март 2015 г. Адвокатът ѝ отричал тя да е направила тегленето в последния момент, защото имала вътрешна информация. А председателят на Временната анкетна парламентарна комисия за КТБ и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви през 2015 година, че Кордовска дала обяснение и пред парламента, като обяснила изтеглянето на парите с "техническа грешка".

Решението може да се обжалва пред Софийския административен и пред Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, Кордовска ще бъде глобена до 7 000 лева и лишена от възнаграждението си в деня, когато е била в конфликт, но и това подлежи на обжалване.

Във своя блог "Финансови смислици" обаче журналистът Мирослав Иванов твърди, че Кордовска е имала и левова сметка в КТБ и ако двете се сумират, то общата сума става над гарантираните 100 000 евро от държавата.

Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ

Подуправителят на дирекция „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е успяла да изтегли парите си от Корпоративна търговска ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com