Бизнесът с български бебета в Гърция - много доходен и много лесен

9110
Бизнесът с български бебета в Гърция - много доходен и много лесен
Снимка: Getty Images / Guliver

Българските роми редовно захранват Гърция с нородени, които биват продавани на бездетни гръцки двойки, искащи да имат деца и нежелаещи да се занимават със сложната и бюрократична процедура. Това констатира в свое разследване Euobserver.

В Гърция „частното“ осиновяване е разрешено, но процедурата по стандартен ред отнема 7-8 години. Затова просто адвокат или посредник свързва бездетно семейство с бременна жена, подписва се споразумение майката да отстъпи родителските си права над новороденото и готово. От 2013 година все пак вече тази процедура трябва да се потвърди и пред гръцкия съд.

Арестуваха български търговци на деца в Гърция

Шестима българи са задържани в Гърция за трафик на деца. Полицията е успяла да предотврати осиновяването на две бебета, както и на едно...

Според различни оценки се предпочитат предимно момчета, като плащанията стигат до 30-40 000 евро. Много малка част от тези пари обаче отиват за биологичната майка. Цитирани са случаи, когато тя получава само по 500 евро.

Разследването показва, че най-често се продават ромчета, като основно се търсят бременни жени от циганските гета в Бургас и Варна, както и от Сливен, Ямбол и Стара Загора. Търговията е разцъфтяла след падането на комунизма и особено след влизането на България в ЕС.

Интервюирана е циганка, която разказва как като млада е продала едно от децата си. Тя го е родила в Гърция, като е била държана известно време там в изолация, но без да бъде наранявана. Раждането е станало в болница, а след това Станка – така се казва жената, е била принудена да подпише документи, с които фактически се е разделила с детето. Популярен метод за „узаконяване“ на детето в Гърция е то да бъде признато от мъж, който казва, че му е баща, а след няколко месеца се оказва, че майката му е „прехвърлила“ своите права. Най-лесно е обаче

Българските и гръцките власти са категорични, че цялата търговия не може да стане факт, ако няма голяма мрежа от медицински лица, юристи и трафиканти, които да работят заедно.

Разбиха група, продавала български деца

Международна група за търговия с деца е била разбита в Гърция. Четирима гърци и двамата българи са били арестувани в град Трикала в Цен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com