Божков: Де факто не съм бягал

7962
Божков: Де факто не съм бягал
Снимка: Личен архив

Отговорих на най-задаваните от вас въпроси. До тук с миналото.

От утре ще създаваме настоящето и бъдещето. „Българско лято“ е в ход. Това заявява във видеоматериал, качен в страницата му във Facebook бизнесменът Васил Божков, който е издирван от българските власти по 18 обвинения.

Божков разкри продал ли е титла на ЦСКА и обвини Бойко Борисов, че е убил "Левски"

Бизнесменът Васил Божков отговори на поредните въпроси на последователите си в своята Фейсбук страница. FB_VIDEO Този път въпросите б...

„Де факто не съм бягал. Заминахме с господин Попов по работа до Дубай. Ние долетяхме в неделя вечерта, мисля, че беше 25 януари. Трябваше Жоро да се върне в сряда със самолет в София, да се качи жена ми и Бобокови, да минат през Дубай да ме вземат и заминавахме за Тайланд, където имахме планирана почивка отпреди една година”, разказва във видеоматериала Божков.

За съжаление като пристигнахме тук и в сряда Жоро си събираше багажа, сутринта разбра, че са започнали обиски, атаки върху всички офиси, свързани с мене, което промени плановете. Жоро остана тука, а жена ми попадна в затвора. Нямах никаква заповед за арест. Като пристигнах тук, си влязох нормално в Дубай, легален български паспорт, настаних се в хотел. Никой не ме е търсил. Заповедта за арест е издадена съвсем незаконно между другото във вторник вечерта, твърди Божков и добавя, че в четвъртъка са го арестували. Държаха ме в полицията в Дубай, в ареста до неделя. В неделя ме закараха в Абу Даби и от там ме пратиха в затвора Ал Ахбар – без никакви комуникации, без никакви средства, нищо. Три седмици седях там без да имам право на телефонен разговор, никой не разбра къде съм, нямах затворническа ID карта, въобще не съществувах, оплака се Божков. Българските власти по закон като има арестуван български гражданин, консулът или посланикът трябва да отиде да го види, да се погрижи и т.н. Нашите власти отказаха абсолютно да го направят. Намерих приятели в затвора, през техния телефон се обадих на местен адвокат, който ми прати на другия ден пълномощно след обаждането, подписахме го и на следващия ден бях навън, разказва Божков.

Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши, може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото, пилето и млечни продукти ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история. Какво е имало в тези самолети на път за Дубай не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво, това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения. И между другото и скриха министъра Караниколов, все едно е под карантина. Имаше някакви гафове, някакви пари дадени на Пеевски пак от банката, която е под негов контрол, да не отговаря на въпроси, да не го питат, излезе 14 дни в карантина. Интересно защо трябва един министър да идва до Дубай, да кара два самолета с месо, заяви Божков и попита това работа на министъра ли е. А може би е имало нещо друго в тези самолети, освен месото. Моето положение е малко по-различно от това на повечето българи в чужбина. Има и други като мене, но аз не съм в чужбина по желание. Много хора всъщност са по желание, но те поне могат да се върнат, когато си поискат, аз не мога. Аз съм вкаран в процедури, които трябва да приключат, за да мога да се върна в България. И много хора казват: ела, върни се. Как да се върна, в момента юридически е невъзможно, завършва разказа си Божков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com