Българи от ромски произход - работна сила под мафиотски контрол в Южна Италия

7088
Българи от ромски произход - работна сила под мафиотски контрол в Южна Италия
Снимка: iStock

Между 50 и 75 евроцента на час - това е надницата, която българчета от ромски произход вземат, за да се трудят на полето в Южна Италия. Това показват данни от обширно изследване за мафията в земеделието в Южна Италия. То е изготвено от асоциацията “Плачидо Рицото” по поръчка на синдиката “Чи Джи Елле-Флай”, пише в. "24 часа".

Според проучването ромите от България са изместили младите общи работници от Сенегал и Гана, които доскоро са били основна работна сила на полето, простиращо се между Джуляно, Кастел Волтурно и Мондрагоне в област Кампания (с център Неапол). Това е факт от около 5 години насам.

В Италия съдят лекарка, нарекла хомосексуализма болест

В Италия започна съдебен процес срещу 64-годишна лекарка, която нарече хомосексуализма болест. В социалните мрежи Силвана де Мари, непр...

Всеки, който иска да се върне да работи, трябва на първо място да спазва едно правило - да мълчи! Това твърди Паскуале Кампаниле, секретар на синдиката в град Казерта. Според него общността на българските роми е изключително затворена и не позволява какъвто и да било достъп до нея. Именно заради лоялността си българските роми са възнаграждавани с по-високо заплащане от това на африканците. Възрастните получават обикновено 2 евро на час, а жените – наполовина. Малолетните, които са 4% от българската работна сила на полето, получават по-ниски надници - под 1 евро.

В 28-хилядния град Мондрагоне има около 500-600 роми, които не са постоянни обитатели. Те идват от България между май и юни. През септември пък идват около 1000-1200. Редуват се на смени, като всяка е за не повече от три месеца. И са там, защото печелят от 5 до 7 пъти повече пари, отколкото биха изкарали в България.

В района, който години наред е бил под контрола на мафиотския клан Казалези, сега властва българската престъпност. Италианската мафия е оставила обширни празнини във властта си без контрол, така че сега те се заемат от родни ромски престъпни групи. Те управляват разпределението на работната ръка. В зоната остават само 4-5 босове. Истинските шефове контролират трафика от България.

Според изследването пътуването в автобуси или фургони до Мондрагоне струва по 100 евро на човек. След като пристигнат в Италия, семействата от ромски работници се разпределят по жилищата и всеки плаща по 70-100 евро наем месечно. Всяка сутрин ромите се отправят на работа към полетата. Често изминават и по 150 км, за да достигнат до полето в Южен Лацио или близо до Салерно. Там някои роми спят нощем и в палатки, докато свършат работата си, след което се връщат в Кампания.

МВнР: Няма българи сред работилите като "бели роби" в британска ферма

Няма български граждани нито сред имигрантите, работили като „бели роби”, нито сред работодателите във фермата в Корнуол. ...

Надницата се определя от борсата на работна ръка. Споразумението се достига след преговори между двама шефове – единия ром, другия италианец. Първият подбира работниците, а вторият се споразумява за цените с италианския работодател. Всеки от двамата шефове прибира комисиона. Така семейство роми от 4-5 души на практика получава колкото надницата на 1 възрастен италианец, работещ на половината от техните часове. А ако става въпрос за малолетен труд, става още по-евтино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com