Българската кралица на криптовалутата е прибрала милиарди в схеми с банкови гиганти

24074
Българската кралица на криптовалутата е прибрала милиарди в схеми с банкови гиганти
Снимка: OneCoin.eu

Някои от най-големите банки в света са позволили транзакции на мръсни пари на обща стойност два трилиона долара. Това съобщава в свое разследване американският портал Buzz Feed, който се позовава на информация от подразделението за борба с финансовите измами на американското финансово министерство, предаде БНР. Документите, използвани от Buzz Feed за разкриване на информацията, представляват над 2 000 доклада за подозрителни операции (FinCEN Files). От Buzz Feed са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Пет големи международни банки са изпрали пари на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни сакции. Секретните документи съдържат информация за транзакции, свързани с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата „Уан коин“(OneCoin). Разследването е направено въз основа на над 2 000 доклада за подозрителна активност. Те са подавани от петте големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство. "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), "Ейч Ес Би Си" (HSBC), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Банк ъв Америка" (Bank of America) са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването. Специално Bank of America, JPMorgan Chase и Citibank са уличени в осъществяване на транзакции за милиони в полза на семейството на Виктор Храпунов - издирван с червена бюлетина от Интерпол, укриващ се в Швейцария. BBC посочва, че от британската "Ейч Ес Би Си" твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности. Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като "схема на Понци" (пирамида), започнала скоро след като британската банка е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики. Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците. "Законите, които трябва да спрат такива подозрителни транзакции, всъщност им помагат да цъфтят", пише в своя материал Buzz Feed. И според портала причината е, че няма криминално преследване, а само глоби, в случай на установено нарушение.

Къде се крие и от кого се страхува Ружа Игнатова?

Огромна измамна схема, събрала на 4 млрд. евро, супер луксозен живот и връзки с могъщи покровители, мистериозно изчезване и вероятно пл...

Други документи показват как съпругата на руския олигарх Владимир Чернухин е превеждала пари на спонсор на сега управляващата Великобритания консервативна партия. ВВС съобщава и за транзакциите на приближените до Владимир Путин предприемачи Аркадий и Борис Ротенберг, които са обект на международни санкции от 2014 г. , но са използвали банката „Барклис“, за да ги заобикалят. Банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и обигарси като украинеца Ихор Коморойски и анголката Исабела Дос Сантос.

Сред споменаваните имена е и това на Ружа Игнатова – издирваната българка, която е предполатаемо е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фаршива криптовалута „Уан коин“ . 137 милиона долара, свързани с „Уан Койн“ са минали през Ню Йоркската банка „Мелън“.

Припомняме, че 38-годишната Ружа Игнатова се издирва от властите в Германия и от прокуратурата в САЩ по обвинения за откраднати милиарди долари чрез криптовалутата OneCoin. Братът на Игнатова - Константин, беше задържан в Лос Анджелис. Според обвинителите в САЩ 33-годишният Константин, който понастоящем ръководи компанията, и 38-годишната му сестра Ружа са подвеждали инвеститорите в OneCoin, обещавайки им големи печалби при нисък риск, но де факто прилагайки стара като света измама - т.нар. Ponzi схема (пирамида). По този начин са препрани поне 1,2 млрд. долара, в поне 21 държави, показват официалните данни на американското разследване. За 2 години (от последното тримесечие на 2014-а до септември 2016 г.) компанията на Игнатови имала печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на 3,35 милиарда евро (3,77 млрд. долара), установило разследването. Според американската прокуратура OneCoin все още функционира и над 3 милиона инвеститори са вложили средства в криптовалутата. Американската прокуратура твърди още, че OneCoin няма реална стойност, не предлага на инвеститорите начин да проследят вложените пари и с нея на практика не може да се купи нищо. Схемата действала като маркетингова мрежа, в която членовете получавали комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата. Игнатова е с обвинения за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и съучастие в измама с ценни книжа. Минималната присъда, която би могла да получи в САЩ по тези обвинения, е 20 години затвор. Името на Игнатова е свързвано с това на арестувания в България израелец Гал Барак, по-известен с прякора си Вълка от София. Той беше хванат след съвместна българо-германо-австрийска операция, стартирана по инициатива на германските и австрийските служби. Барак е действал по сходна схема - чрез лъжливи обещания за забогатяване посредством бинарни опции и през два колцентъра в София той е присвоил стотици милиони долари, като е правил това години наред. В схемата беше намесено името на "Инвестбанк", а от банката така и не коментираха пред Actualno.com дали Барак е бил техен клиент и има ли официално разследване дали са спазени процедурите срещу пране на пари.

Игнатова създава OneCoin през 2014 година, а само две години по-късно купува ресторант "Крим" в София, емблематичната къща на бившия кмет на столицата Димитър Моллов на пл. “Народно събрание”, както и сградата, в която е офисът на OneCoin у нас на пл. “Славейков”. Общата сума на имотните придобивки на Ружа, които стават нейни за по-малко от година, е малко над 16 млн. лв.

И брат на Джордж Буш-младши се подлъгал от Ружа Игнатова

Синът на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши – Нийл Буш, е получил 300 000 долара от българската "кралица" на криптовалутат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com