Цацаров: Арестът на Иванчева е унизителен, но кой арест не е?

1579
Цацаров: Арестът на Иванчева е унизителен, но кой арест не е?
Снимка: БГНЕС

Считам, че колегите ми си свършиха работата и стоя зад тях. Какво означава премината граница – ако е това, че обвиняемата трябваше да присъства на обиска, то това е изискване на закона. Дали правата на човека са нарушени или не, определя законът. Арестът е унизителен, спор няма, но ще ми позволите да цитирам проф. Никола Филчев (бел. ред. - бивш главен прокурор) – няма арест, който да не е унизителен. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

С думите си главният прокурор не се съгласи, че по закон всъщност трябва да има претърсване и изземване в присъствието на поемни лица, иззетите доказателства да се поставят в пликове, да се изготви протокол и поемните лица да го подпишат, с което да удостоверят законността и достоверността на процедурата.

"Глезотии" на Иванчева отложили предаването на подкупа и ареста

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че заради почивка на кметицата на столичния район "Младост" Десислава...

Раздор между изпълнителната и съдебната власт няма, след като стана ясно, че позицията на външния министър Екатерина Нинова не е позиция на правителството, уточни Цацаров пред Нова телевизия, визирайки думите на Захариева, че "са преминати границите" при ареста на Иванчева. Работеща прокуратура, особено за една малка, но особено креслива част от политиците, е особено неудобна, каза още главният прокурор, без да уточнява кого точно визира. Припомняме, че най-много критики за работата на прокуратурата идват от ДСБ и "Да, България", които се обединиха заедно със "Зелените"

Не бива да корим адвокатите на обвиняемата, че застъпват определени тези, те осъществят функция по защита. Най-голямата неистина е, че белязаните пари са върнати, обясни Цацаров, който не коментира защо до Иванчева и Петрова не е допуснат адвокат при ареста, след като съгласно Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) това е задължително.

По казуса "Желяз Андреев" Цацаров обяви, че нямало неотложност, за да се иска задържане на Андреев. Това станало ясно след разговори със САЩ, но още те не били завършили. Главният прокурор обаче посочи, че има и втори етап – САЩ по същество да поиска екстрадиция и българската прокуратура ще е длъжна да внесе това искане в съда. Друг е въпросът каква ще ни е позицията, уточни обвинител номер 1 в България.

За мен предпоставките на екстрадиция не са налице – ако има съдебна процедура пред българския съд, прокурорите ще поддържат такава позиция, добави Цацаров.

Петър Кърджилов: Акцията срещу Иванчева е дело на престъпна група

"Провеждаме собствено разследване, тъй като сме сигурни, че акцията е подготвено набеждаване от организирана престъпна група." Това зая...

Поредният скандал в ДАИ

Друга знакова новина в областта на правосъдието беше акцията в дирекцията на ДАИ в Благоевград, където бяха задържани 10 души. Не закъсняха и коментарите.

В момента, в който служителите в НАП започнаха да получават процент от наложените глоби, корупцията там изчезва. Докато ДАИ не се превърне в структура като НАП, проблемите там ще продължат. Такова мнение изрази бившият служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев, който обаче не коментира дали при положението с процента от наложените глоби не възниква изкушението да се налагат все повече глоби, дори без основание.

Предлагахме всичко в ДАИ да стане с конкурс, да се изринат Авгиевите обори, каза председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, който беше категоричен - не се сменят леглата в един бардак.

Борисов поискал обяснение за ареста на Десислава Иванчева (ВИДЕО)

Зададох въпрос и аз като вас (бел. ред - журналистите) защо толкова дълго се наложи да стоят на мястото, където бяха задържани. Така пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com