Цацаров поиска имунитета на Марешки и още двама депутати от "Воля"

7617
Цацаров поиска имунитета на Марешки и още двама депутати от "Воля"
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутатите от партия „Воля“ - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Варненската окръжна прокуратура, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване, съобщиха държавното обвинение.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и други действия с тежки последици за тях.

Марешки предлага образователен ценз и видеонаблюдение по време на изборите

Парламентарната група на "Воля" предлага въвеждане на мажоритарен вот без листи, образователен ценз, както и заснемане на целия изборен...

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в този период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени  към него служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е изнудвал седем души, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите (в гр. Видин и в гр. София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - към настоящия момент те са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Мажоритарният вот бил от интерес на ДПС, Марешки подкрепя, но ще внася свой закон

Имаше сериозен, разгорещен дебат в парламентарната ни група. Има аргументи да се подкрепи законопроектът за мажоритарния вот, тяснопарт...

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешени за започване на наказателно преследване на депутатите Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Actualno.com припомня, че тъкмо по отношение на фармацевтичния бизнес на Марешки Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу варненския бизнесмен в началото на 2017 г. - за нелоялна конкуренция. Тогава ставаше въпрос именно за този случай, за който в момента главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета на Марешки и други депутати от "Воля".

В периода 2013 - 2014 година Веселин Марешки като собственик на фирми, продаващи лекарства, заедно със сътрудници под негово ръководство (включително Пламен Христов и Кръстина Таскова) са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки в България.

Според твърденията на КЗК Марешки, Христов и Таскова са отправяли предупреждения към собственици на аптеки, че ако откажат да закупуват лекарствени продукти от дистрибутора "Фармнет" АД, до аптеките им ще бъде отворена друга аптека с логото на "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна България, които да продават лекарствени продукти на по-ниска цена от доставните цени, или щели да им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да им бъде унищожен бизнесът.

Марешки има право за хомосексуалните и властта - донякъде

Безспорно една от темите на миналата седмица беше изказването от трибуната на парламента на лидера на "Воля" Веселин Марешки и последва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com