Цветан Василев: Борисов-Доган-Пеевски разпределят годишно по 1-1,5 млрд. лв., Гешев е маша на мафията

27226
Цветан Василев: Борисов-Доган-Пеевски разпределят годишно по 1-1,5 млрд. лв., Гешев е маша на мафията
Снимка: Стопкадър: BiT

Кръгът Пеевски - Доган - Борисов разпределя годишно между милиард и милиард и половина лева, какво са 67-те млн. лв на Васил Божков за "техните амбиции". "Убеден съм, защото чувам, че комисионните за бизнеса, за уреждането на обществените поръчки се движат между 15% и 50% вече. И ако погледнете колко е годишният обем на обществените поръчки, ще разберете. Комисионните се взимат не само от вътрешни играчи, но и от чужди фирми, които стават съучастници в подкрепата на това корумпирано правителство." Това казва банкерът Цветан Василев в разговор с Явор Дачков, "Гласове" чрез видеовръзка от Белград, публикувана на 13 юли.

Според банкера, има и други практики: "Изписваш километри пътища, които никога не са били построени. Една обективна данъчна ревизия на една от големите фирми в инфраструктурния бизнес, която и да е, и на подизпълнителите, директно ще покаже колко пари от приходите от държавата отиват настрани, изтеглени на каса или отишли по някакви подизпълнители, офшорки и тн. Не е трудно", казва той.

За Иван Гешев къщата в Барселона е "рутинен случай"

Няма проблеми да разпитаме всеки, когато имаме данни или доказателства за нещо. Това е рутинен случай, единственото интересно е за ва...

По думите му, от КТБ през празни фирми са откраднати над 150 млн. лева откакто банката е във фалит. Чрез завеждане на "абсолютно малоумни искове през частно-правни кантори, които губят поголовно. Единият между другото като награда, който беше главната каса, след това го направиха шеф на Фонда за гарантиране на влоговете. Матей Матев се казва. До такава степен са се самозабравили, че не се крият и това, което се случва днес е абсолютно логичен епилог на тяхното управление", продължава Василев.

Според Цветан Василев, предсрочни избори идват и премиерът Бойко Борисов е в цугцванг, защото е притиснат от машата на Пеевски, Доган и ДПС, въпреки че "вече не им е изгоден". Но "няма кой да се хване на хорото вече .. Важно е това да се каже, защото коренът на злото е ДПС, Доган и Пеевски, а не Борисов… той е подставено лице", твърди Василев.

"Борисов не е доброто... Корумпиран и зависим министър-председател..." "В някакъв смисъл може да бъде и жертва, защото тези са като крокодил с много здрава захапка. Не вярвам. Те дори в лицето на БСП не виждам как биха успели да направят коалиция, а камо ли при разместване на структурата на парламента, каквато се очаква, защото в момента тези Патриоти, Воли, Неволи нямат място. Мисля, че с последните си ходове и политики Христо Иванов има голям шанс да обедини автентичното дясно, а и младите хора. Защото е много важно да се разбие мита за десния характер на популистката, ченгеджийска ГЕРБ. Какво дясно, освен ако си слага парите и подкупите в десния джоб", пита Василев и продължава: "Мисля, че тук хората разбраха, че Борисов и Пеевски са едно и това е големият проблем на тази власт, която досега успяваше през медиите, които контролира, да играе театър", казва той.

По думите му, въпреки че "те взеха всички медии", не могат да облъчат обществото с тезата, че ДПС е опозиция, а ГЕРБ имали основен враг в лицето на ДПС. "В правителството на Борисов мисля, че две трети от него са на Пеевски. Две трети. Горанов, Караниколов, министърът на вътрешните работи… Не знам кой остава при Борисов - сигурно Томислав Дончев", твърди банкерът.

Колко силен е Делян Пеевски? "Очевидно той е бил много подценен. Аз говоря за това колко е силен той от самото начало, защото сам се убедих. И видях как не мога да въздействам нито на Станишев, с когото се виждах три пъти в последните дни на май и началото на юни, видях се и с Доган. Между другото той беше най-коректен, каза ми: "Късно е! Не мога да спра машината". Каква машина точно са задействали не знам, то се видя. Борисов винаги го играе доброто ченге, само че тази му игра свърши. Колкото и добър актьор да е, да се прави на улав, да се прави на добър, а в същото време зад гърба ти да прави точно обратното… Пеевски в това отношение е много прибран, той е изградил система от хора, които държи освен с пари, но и с компромати. Не бива да има никакво съмнение, че прокуратура, ДАНС, полиция, НАП, СЕМ, КЗК, КРС, съд в огромната си част – всичко това е под негов контрол. Той е лицето на тази организация плюс медиите, разбира се, защото видно е кой дърпа конците в Нова телевизия. Там настани тези, които настани и в ТВ7", минали през "временния пристан" - Канал 3", обяснява Василев.

Пое ли Иван Гешев по стъпките на Бойко Борисов?

Арести на големи фигури и гарантирано място в новинарските емисии. С това можем да свържем началото на 'царуването" на новия главен про...

Иван Гешев е маша на мафията

"Мисля, че историята се повтаря. 2014 година коалицията, която ликвидира банката (КТБ), на практика беше коалиция по интереси. Оттогава досега, без прекъсване, това е коалицията, която управлява държавата. За жалост, през призмата на КТБ, се обединиха двата лагера, двата клана на мафията, както многократно съм ги наричал – кланът на Пеевски-Доган и кланът на Борисов. Очевидно, че обединяващата цел на това е била КТБ, ликвидацията на банката и разграбването на активите ѝ. Активен участник в ликвидацията на КТБ и в разграбването на активите е прокуратурата. И тогавашният главен прокурор, и сегашният са пряко свързани с този процес. Разбира се, цялата кариера на сегашния главен прокурор на практика си е кариера, изградена на едно мъчително кацане с дизелов двигател на Луната", казва Василев.

По думите на банкера, "от човек, който е бил изпратен за несправяне с работата някъде в Перник… Той след задушевен разговор с Делян Пеевски в началото на лятото на 2014 г., според твърдения на очевидци, е приел задачата да се пребори с делото "КТБ" с една-единствена цел – да замете следите на Пеевски и на прокуратурата в организирането на погрома над банката, да се затворят очите за безогледните кражби, последвали затварянето на банката и, разбира се, да прехвърли вината върху мен и моите колеги".

Според Василев, Иван Гешев се е "справил", защото "това, което поднесоха на съда като обвинителен акт, според всички специалисти, които са го чели, е абсолютно необоснован, недоказан документ, с характер на пасквил, чиято единствена цел е да прехвърлят вината върху нас. Дали това ще успее в съда или не е функция и от съда, но и от вероятните промени в обстановката в България, защото не е тайна, че Специализираният съд е на дистанционен надзор от прокуратурата."

Димитър Франтишек Петров е кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Иван Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Прокурорът по делото КТБ Иван Гешев обвини адвокатите на основния подсъдим Цветан Василев в политизиране на процеса. Гешев и останалит...

"Кариерата му (на Иван Гешев - бел.ред.) след поемането на това дело е пример за ракетна кариера. Първо стана шеф на Спецпрокуратурата и оттам беше инсталиран, според Христо Иванов, като главен прокурор. Разбира се, не е единственият награден."

Другите "наградени" по думите на Василев са: "Евгени Стоянов, стана зам.-министър на правосъдието", "една от най-острите следователки Илиана Кирилова наскоро беше издигната до софийски градски прокурор". "Да не говоря за останалите от шпицкомандата, които под една или друга форма са вече в Специализирана прокуратура и продължават да колят и бесят, очевидно обаче в тясно взаимодействие с офиса на "Осемте джуджета", където по моя информация се подготвят всички материали по досъдебни производства с помощта на екипа на Петьо Еврото и където, разбира се, се разплащат услугите на прокурорите, както излезе от твърденията на г-н Златанов и не само. Така че това наистина е една организирана престъпна група. Аз, разбира се, не бих поставил всички прокурори в нея - това е едно звено, което е бившето звено на Петьо Еврото, сега под контрола на главния прокурор, които имат една-единствена цел – да ударят всеки възможен противник или човек, чиито бизнес е набелязан за превземане и респективно да служат като щит за техните ментори", казва Василев.

КПКОНПИ оттегли от съда искането за запор на мои активи за почти 1 млрд. лв., а след това решение трябва да плати на съда 40 млн. лева такса. Сотир Цацаров дори не се е осмелил сам да го направи, а е наредил на някакъв чиновник да го подпише", твърди Василев. Той вярва, че КТБ е срината заради активите, които притежавала, най-големите от които за над 3 млрд. лева.

На последното заседание по делото КТБ съдията отново отказа да разпита Цветан Василев във видеоконферентен разговор. Следващото заседание е утре, 15 юли.

Отново отложиха делото за КТБ заради контактен юрист със заразен с COVID-19

Лалов: Брандирана със знака на прокуратурата маска - щрих от самозабравилия се Иван Гешев

Още един щрих от самозабравилия се Иван Гешев - брандирана със знака на прокуратурата предпазна маска. Поставянето на знака на дадена ...

"Това не е рекет или изнудване, както съдията по делото е квалифицирал моята декларация, а мое законово право и аз ще си го търся това право. Дали по-рано или по-късно, вярвам, че ще се стигне до подобен разпит, но за мен е важно и друго. Съдията да допусне допълнително материали, които една или друга причина, а причината е повече от ясна, не са допуснати. Те доказват нашата невиновност, а доказват престъпленията на отсрещната страна. Тук е мястото да кажа, че моята цел е не да докажа, че аз и моите колеги сме несправедливо обвинени, моята цел е да поискаме преразглеждане на случая КТБ, преразглеждане на стойността на активите на КТБ към 20 юни 2014-а. Това ще докаже, че банката е била абсолютно работеща и с положителен капитал", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com