Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания

28133
Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Ренета Томова, която почина в сливенската болница след раждане, е имала две придружаващи заболявания. Това заяви д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация във въпросната болница. По думите ѝ не са установени наранявания по жената. Ренета Томова е постъпила в реанимация с тежка дихателна недостатъчност в много тежко състояние. По-рано е направен скенер заради съмнение за белодробна емболия, съобщи още Бянкова в интервю за bTV.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира, че има модел на повтаряемост в начина, по който тези събития се комуникират. 

Родилка почина в сливенската болница

Здрава жена е починала при раждане в болницата в Сливен. Според близките ѝ при жената е бил използван отречен метод за родоразрешаване ...

"Рядко диалогът се съсредоточава върху качеството на родилните грижи на България. У нас не се събира адекватна информация за оценка на качеството на родилните грижи, няма действащ АГ стандарт", каза Шаркова и уточни, че всяка родилка изрично може да декларира отказ от определен вид лечение, като се подпише в специално одобрена декларация.

"Писахме си до 5 сантиметра разкритие, след раждането ми писа, че се чувства като премазана от ТИР. После ми разказа, че бебето е извадено от форцепс, че са я натискали лекарите по корема. Тя плачеше при всеки опит само да помръдне – а говорим за човек, занимавал се с конен спорт, с достатъчно травми и никога тя не се е оплаквала." Това заяви една от много близките приятелки на Ренета Томова – Надя Дренска.

Пред камерата на Нова телевизия бащата на Ренета – Петър, изрази съмнение дали не е имало счупено ребро, което е довело до фаталния изход. Заедно с майката те са категорични – ще търсят съдебна отговорност и искат аутопсията на дъщеря ѝ да бъде направена другаде, не в Сливен.

Дренска коментира, че Ренета е починала от белодробен оток.

В Айова гласуваха най-строгия закон против абортите в САЩ

Местният парламент на щата Айова прие най-строгия закон срещу абортите в САЩ, предаде БГНЕС. Републиканците, които са преобладаващо мн...

"Надявам се прокуратурата да си свърши работата – искам да подчертая, че не искаме всички лекари да бъдат наричани убийци и да бъдат заклеймявани, но нека да се разбере какво се е случило. Не вярвам, че здрава жена отива да ражда и умира просто така", подчерта Дренска.

"В България няма ясно изразена концепция относно „натискането на корема”. Той е измислен през XIX век и у нас много рядко съм виждала в медицинска документация да бъде изрично отбелязан", заяви акушерът Илона Нешкова.

"Очевидно има някакъв проблем, когато българската жена влиза в болница да ражда – тя трябва да бъде обгрижвана и лекарският екип да се грижи за нея", коментира един от собствениците на сайта „Майко мила” Красимира Хаджииванова. И добави – нека българските жени да изискват уважение към себе си.

Ренета Томова беше собственик на конна база „Табора”, която се намира край Сливен.

Лекар: От утре мъжете ще могат да раждат

От утре мъжете ще могат да раждат. Това твърдят учените и уверяват, че благодарение на възможностите, които дава съвременната трансплан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com