Данаил Кирилов аргументира промени в законодателството с казуса Христо Бисеров

1088
Данаил Кирилов аргументира промени в законодателството с казуса Христо Бисеров
Снимка: БГНЕС

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов защити приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които в четвъртък парламентът одобри окончателно на второ четене, според които прекратено наказателно производство няма да спира гражданската конфискация.

Той обясни, че бързата намеса, за да се внесе промяна в законодателството, само два дни след тълкувателното решение на ВКС се дължи на това, че не може да се чака да бъдат прекратени всички висящи дела и даде пример с делото с Христо Бисеров, което беше прекратено.

Адв. Кашъмов за промените в НК: Връщаме се векове назад в историята на правото

"Да се връщаме векове назад в историята на правото и демократичната история е много странно. За това, че 48 часа ние няма да имаме прав...

На 7 декември ВКС постанови, че не може да се започва процедура за конфискация на имущество срещу лица, които са защитили невинността си в съда.

За да има право антикорупционната комисия да упражни правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата, е необходимо да бъде извършена проверка за установяването на това имущество.

Тя може да се осъществи от комисията само в изрично уреденото за целта административно производство с участието на собственика на имуществото. Според тълкувателното решение никой друг и на никое друго основание не може да сезира комисията, нито тя може да се самосезира.

Кирилов напомни, че назад във времето е имало проблеми със стълкновения в законодателството и по други тълкувателни решения на ВКС.

"Нека се знае, че увеличението на застраховките "Гражданска отговорност" пак е резултат от тълкувателно решение на ВКС", изтъкна той.пред бТВ.

Гражданската конфискация застрашава основни човешки права, смята юрист

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъ...

"Ако си останал ненаказан, но пак продължаваш да получаваш пари от проституция, трафик на хора, оръжия и т.н. и нямаш правно основание за това богатство, държавата има интерес да възстанови справедливостта, обясни той и допълни, че съдът може въобще да не се е произнесъл или обвиняемият да е починал, но това няма нищо общо с имуществото. Защо имуществото, което е натрупано по незаконен начин, да остане нерепатрирано в държавата", попита Кирилов.

Той е категоричен, че промяната не се прави за конкретни неудобни лица, а форсираната реакция към нея е некоректна.

На въпрос дали КПКОНПИ ще успее да репатрира 22 милиона лева по случая с Христо Бисеров, Кирилов изрази надежда, че това е възможно. Той обаче подчерта, че е далеч от мисълта, че цялото незаконно придобито имущество може да бъде възстановено.

Относно отпадането на четенето на обвинителния акт в началото на делото председателят на правната комисия обясни, че тази промяна се налага за процесуална икономия.

Няма смисъл да се затормозява съдебният процес, обясни той и допълни, че би следвало деецът да е достатъчно грамотен, за да се запознае с обвиненията в предходните фази на делото.

Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация, реши парламентът

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика