Данаил Кирилов: Обвинението на Кристиан Николов ще издържи, увеличаваме наказанията в НК

9068
Данаил Кирилов: Обвинението на Кристиан Николов ще издържи, увеличаваме наказанията в НК
Снимка: БГНЕС

Защо обвинението на Кристиан Николов е "умишлено убийство", ще издържи ли в съда? Смятам, че обвинението може да издържи.Това обяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ.

Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост.

Прокуратурата обвини Кристиан Николов за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков, като случаят е особено тежък

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за ...

Очевидно и разследващите органи на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, са си поставили същия въпрос.

В края на деня разбрах от новините, че деянието е преквалифицирано и от "по непредпазливост" обвинението е променено "при умисъл".

Вчера повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме и анализирахме същото. Единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления - чл. 342 и чл. 343. Първата разпоредба е при умишлени деяния, втората - по непредпазливост, допълни правосъдният министър.

"Аз лично смятам, че обвинението може да издържи. Съдебната практика и правната теория е в обратния смисъл, т.е. без значение колко е сериозно нарушението на закона се приема, че ако не се цели да се убие конкретен човек, при ПТП това е по непредпазливост", опроверга себе си Кирилов и допълни: "Ние стигнахме до един друг извод. И в двата случая обаче тежестта на наказанието е еднаква... сходна", призна с неохота министърът. "Колко сходна за единия и другия случай, попита водещата. Ами, много сходна. Тогава какъв е смисълът да се променя, настоя водещата. В смисъл и в двата случая... това са елементите на престъпното деяние и задължението на държавното обвинение е да докаже конкретни факти и обстоятелства. И разбира се, правната прецизност", завърши Кирилов.

Предложенията на ГЕРБ

Спътниците на сочения за виновен за смъртта на Милен Цветков може да лежат до 5 години в затвора

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, и Симона Цветкова, които са пътували в джипа, шофиран от Кристиан Николов, който отн...

Последните изменения на наказанията в НК особено в случаите с употреба на наркотични вещества са в сила от 3 януари 2018 г. Полицейската статистика показва, че през 2017 г. има около 3 300 катастрофи след употреба на наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени, заловените нарушители спадат с около 1000, т.е. с 30%. С тази статистика Данаил Кирилов обоснова увеличаването на наказанията, което ще предложи ГЕРБ.

Ще предложим увеличение на наказанията при шофиране след употреба на наркотични вещества. "И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение", заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той уточни, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато "наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките", обясни Кирилов.

Тук искам да посоча, че ще вземем и втора група мерки, каза той, обсъдени с премиера Бойко Борисов и съобразени с правни изследователи, които препоръчали на управляващите, "вместо да се стига максимума на наказателната отговорност да се стигне максимума на административно-наказателната отговорност."

"И така по препоръка на премиера, стигнахме до увеличение на наказанието в случаи, когато се управлява с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000, и когато са употребени наркотици, да имаме прекратяване на регистрацията до 5 г. Сега е до 1г. През това време не могат да се извършват разпоредителни сделки с превозното средство, което на практика остава извън оборота и пътя, защото не е регистрирано" , каза още Кирилов.

Манипулирани ли са видеата, показващи момента на катастрофата с Милен Цветков? (ВИДЕО)

Дали видеата (първо видео и второ видео), които показват момента на катастрофата, която отне животът на известния телевизионен водещ Ми...

Голямата и сериозна работа е в превенцията, но концентрирайки се върху изтърпяване на наказанието сме готови да предложим на дебат нова мярка, свързана  с изтърпяването на наказанието - затворът в тези случаи да бъде психиатрична клиника. Казано с други думи, първата година от наказанието да бъде под формата на интензивно психиатрично лечение. Тов са случаи с тежки зависимости и очевидно се касае и за болестни разстройства", обяви Данаил Кирилов. Принудително лечение в рамките на затвора при строг режим според случая - алкохол или наркотици, добави той.

Промените  ще бъдат внесени в НС днес, тъй като вчера са били подготвени от юристите на партията. Очаква се ПГ на ГЕРБ да ги разгледа и внесе за обсъждане.

"Тъй като се касае за остро засягане на общественият интерес в тази ситуация, смятам,че народните представители биха могли да преценят, че тези случаи не са маловажни", така коментира Кирилов въпросът дали промените ще се гледат на извънредно заседание на НС по време на извънредното положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com