Даниела Машева: Няма никакви основания за оставката на главния прокурор

3129
Даниела Машева: Няма никакви основания за оставката на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

"Всъщност към настоящият момент няма никакви основания за искания оставката на главният прокурор или на някой друг във връзка с водените досъдебни производства и дела. Прокуратурата не репресира президентската институция. Тя води досъдебни производства във връзка с престъпления от лица. Въпросът е, че тези лица са в президентската институция, но те не са с имунитет" Това каза пред БНТ новоназначеният заместник на главния прокурор Даниела Машева. Тя коментира обвиненията срещу двамата експерти на президента Румен Радев - Илия Милушев и Пламен Узунов.

Даниела Машева е новият заместник-главен прокурор. Коя е тя?

Румен Радев: В хората се създава усещане за прокурорски рекет

Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на управлението на държавата в лицето ...

Не бяха ли показни акциите в Президентството? Те се случиха така, защото това е преценка на наблюдаващите прокурори и са събрани ии иззети доказателства, които се намирали в президентската институция, която няма имунитет. Само президентът и вицепрезидентът имат такъв, отговори Машева и добави, че изземването на доказателства е извършено с предварителна санкция на съда, който е решил това е необходимо. Но не отговори на въпроса смята ли прокуратурата, че в Президентството са се опитвали да унищожат тези доказателства.

Не, прокуратурата не действа избирателно. Тя действа абсолютно еднакво към всички, каза още тя.

Срамувате ли се от нещо? Аз не се срамувам от нищо, подчерта Машева.

"Прокуратурата следва да има доверие в обществото и да изпълнява служебните си функции. Неприемливи са твърденията, че тя е мафия и действа селективно. Тя има еднакъв подход към всички извършили престъпления...Определено натиск в момента съществува, от някои институции в държавата. Те тиражират, че прокурата не разкрива престъпления и е мафия. Това е настройване и опит за засягане на независимата прокуратура", обяви тя.

Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч

Аз мисля, че в България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като ...

Защитата идва от средата на самата прокуратура. ВСС напоследък излезе с няколко декларации, с които счита, че изявленията на президента накърняват независимостта на съдебната власт, има и подкрепа отвътре от самите прокуратура. Всъщност всички декларации и позиции са изпратени до ЕК и на всички посолства на държавите – членки в България, каза Машева.

Кой може да иска оставката на главния прокурор? Той не е безконтролен, Той се отчита ежегодно пред ВСС и НС. Такъв беше скоро приет от депутатите. Също така той може да предоставя информация по искане на ВСС и депутати за делата на прокурори и пр. ВСС може да поиска оставката на главния прокурор. Единствено той може да поиска това. Тази процедура е абсолютно аналогична с процедурата по назначаване на главния прокурор, обясни тя и допълни: "Ако има такова настроение следва да бъде отправено и с решение не по-малко от 17 гласа за може а бъде взето. В момента не знам да има такива настроения."

На адвокатите ще отговорим, че нямат никакви основания за притеснения, че се нарушава презумпцията за невиновност с изнасянето на доказателства от страна на прокуратурата. Предвидена е такава възможност, когато става въпрос за разследвано обединение. Вината се постановява само с влязла присъда на български съд, каза тя.

Няма нищо притеснително какво ще бъде тълкувателното решение на Конституционния съд за президента. Искането е принципно, аз не считам, че то е обвързано с конкретната личност на Радев, обяви Машева, но след това продължи: " Това е възможност, ако има данни за престъпление и ако излезе това решение. След приключване на мандатът му като президент също може да се търси отговорност на президента." Припомняме, че от думите на главният прокурор Иван Гешев през уикенда стана ясно, че той очаква решението на Конституционния съд, именно за да започне разследването срещу президента. СРС-та за което публикува самата прокуратура - за назначаване на съпругата му.

Конституционният съд се съгласи да провери може ли да бъде разследван Румен Радев

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на Конституцията кога става въпрос за държавна измяна...

Преценката за изнасяне на информация за събран доказателствен материал е изяло от компетентността от наблюдаващият прокурор по делото. Съобразно Конституцията и ЗСС прокурорът може да информира общността. Прокуратурата не заема страна, а е неутрална. Правят се опити да бъде въвлечена прокуратурата от определена страна, подчерта Машева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими