ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на двама висши служители на Президентството

4169
ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на двама висши служители на Президентството
Снимка: БГНЕС

ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на двама висши служители на Президентството. Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на службата. Става дума за служители с инициали И.М. и П.У. 

Зад инициалите П.У. най-вероятно се крие името на Пламен Узунов , чийто кабинет в Президентството в момента се претърсва от Военно-окръжна прокуратура и Спецпрокуратурата.

Пламен Узунов отново на разпит в Националното следствие

Пламен Узунов е на разпит в Националното следствие, предаде репортер на БГНЕС. Една от причините за повторното разпитване е опит за ун...

Вторият с отнет достъп до класифицирана информация се предполага, че е Илия Милушев – съветник на президента по сигурността и отбраната.

Ето и самото съобщение:

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У.

Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България.

Поредна порция чат между Пламен Узунов и Пламен Бобоков - за помилване на затворник

Прокуратурата публикува нова серия от снимки на разговори между президентския секретар по правните въпроси и борбата с корупцията Пламе...

В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация."

В Президентството в момента тече акция на Специализираната прокуратура, а от Габрово главният прокурор заяви, че се претърсват два кабинета.

"Доколкото съм запознат, се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово, където в момента тече специализирана акция срещу битовата престъпност. Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев.

Тези действия са по две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от Спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още обвинител номер едно.

Радев не бърза да маха Пламен Узунов, защото не вярва на прокуратурата

Не бързам с действията си по отношение на Пламен Узунов, прокуратурата подхожда тенденциозно, коментира в Козлодуй президентът Румен Ра...

Гешев съобщи, че се претърсват два кабинета в президентството

От Президентството призоваха прокуратурата да обясни действията си с кратко изявление:"Днес в 09:00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com