Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков с фалстарт

1962
Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков с фалстарт
Снимка: БГНЕС

Делото за приватизацията на миноритарния дял на държавата в EVN срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков (бел. ред. - от първото правителство на Бойко Борисов), както и срещу Иво Прокопиев не тръгна. То трябваше да се гледа в Специализирания наказателен съд.

Причина за фалстарта е отсъствието на един от адвокатите на защитата. Заради това съдът пренасрочи делото за март. Съдът не уважи искането на прокуратурата да назначи служебни адвокати, за да подсигури бързината на процеса, информира bTV.

Два липсващи подписа струват на ЕВН 6 млн. лева глоба

Необосновано и нечестно е налагането на санкции от страна на КЕВР и КЗК, смята електроразпределителното дружество ЕВН (EVN). Според Е...

Обвинението

Дянков беше обвинен, че като длъжностно лице е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (бел. ред. - сегашният икономически министър Емил Караниколов) да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД. Това не трябвало да се прави от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, а от „независими оценители“, защото така разпореждал Закона за независимите оценители. Заради това държавата била ощетена с 20 829 200 лева. Иво Прокопиев пък бил подбудител на тези действия, според прокуратурата, с което се облагодетелствала негова фирма - "Булброкърс“.

Трайчо Трайков пък е обвинен в умишлена безстопанственост, като, според прокуратурата, действията му като министър на икономиката, енергетиката и туризма са ощетили държавата с 20 млн. лева. Той дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

И Прокопиев, и Трайчо Трайков вече питаха многократно пред медии защо Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол остава встрани от делото. Прокопиев заяви при оповестяването на обвинението преди година, че не го разбира, защото няма пряко участие в сделката – той има участие в "Алфа финанс холдинг", която има дял в "Булброкърс“.

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Трайков, Дянков и Прокопиев за ЕВН

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com