Делото срещу Панайот Рейзи и още четирима служители на Община Созопол е в съда

4364
Делото срещу Панайот Рейзи и още четирима служители на Община Созопол е в съда
Снимка: Община Созопол

Софийска градска прокуратура е предала на съд бивш кмет и служители на Община Созопол за незаконно присвояване на над два милиона лева.

Обвинението е срещу бившия кмет Панайот Рейзи, бившия счетоводител на общината Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров за извършено от тях престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс. Подробности за предисторията - ТУК!

Нови обяснения за подпорната стена на Алепу - не било новост със сгради да се укрепват свлачища

Инвестиционен проект "Алепу Вилидж" заживява своя онлайн живот. С това се похвалиха стоящите зад проекта, който предизвика огромно възм...

Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, след подаден сигнал от търговско дружество "Строй 2014" ЕООД. Постъпили данни, че през периода 2014 - 2017 година длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си задължения, като допуснали извършване на банкови преводи в полза на лицето С. Г. По този начин се целяло набавяне за себе си и за другиго имотна облага, казва прокуратурата. Извършените от тях деяния са били квалифицирани по чл. 282 от НК – престъпление по служба, от което би могло да настъпят немаловажни последици за Община Созопол.

През месец октомври 2017 г. делото е било изпратено, на основание подсъдност - по чл. 35 и чл. 36 от НПК, в Окръжна прокуратура – Бургас.

С постановление на главния прокурор на Република България е било разрешено ръководството на разследването и осъществяването на постоянен надзор за законосъобразността му, както и своевременното му провеждане, да бъде извършено от Софийска градска прокуратура.

След приключено досъдебно производство обвиняемите са предадени на съд за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156,07 лева, собственост на Община Созопол.

Мъртви делфини открити край Созопол, еколог с тъжна констатация

Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са били изхвърлени от морето в района на Созопол. По тях има огнестрелни ран...

Прокуратурата счита, че престъпните деяния били извършени чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица.

Схемата, според държавното обвинение, била следната: директор на дирекция „Техническа“ в общината – обвиняемият Христов, инициирал необходимостта от строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните СМР, били неистински. Те били съставени от касиера на Община Созопол – обвиняемата Елена Димитрова, но не били подписани от лицата, представляващи собствениците на фирмите, извършили строително-монтажните работи.

През инкриминирания период обвиняемите заемали следните длъжности: Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отстранен от длъжност на 16.04.2019 г., Христо Христов – директор на дирекция „Техническа“ в Община Созопол, Златка Мусева – главен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – собственик на четири фирми.

На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "подписка". Предстои наказателното производство да продължи в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com