ДНСК спира строежа на ITower, Спецпрокуратурата поема казуса. Замесен е и Боил Банов

4728
ДНСК спира строежа на ITower, Спецпрокуратурата поема казуса. Замесен е и Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Проверка на ДНСК на строежа ITower откри нарушения. Контролният орган спира строежа на сградата, а ВАП - разпоредила проверката, препраща доклада на Специализираната прокуратура. В ситуацията изплува и името на министърът на културата Боил Банов, който съгласувал проекта по молба на заинтересованите, но нарушил Закона. Ще получи ли обвинения за това министърът на културата по казуса трябва да прецени Специализираният съд. Но затова намекна сутринта главният прокурор Иван Гешев, давайки го за пример в контекста - "За прокуратурата няма недосегаеми"

Започват проверки на Боил Банов, каза главният прокурор

В същото време Върховната административна прокуратура сезира главния архитект на София Здравко Здравков да предприеме мерки срещу нарушенията, ако реши, че е необходимо.

Какво знаем за проекта ITower: 10 месеца по-късно - прокуратурата реагира на медийни сигнали за законността на най-високия хотел в София

Какви нарушения открива ДНСК, която издава заповед да се спре стрпотелството на небостъргача I Tower в центъра на София. Това гласи съобщение на институцията, изпратена до медиите:

"След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на т.нар. небостъргач „I Tower“ в центъра на град София.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН).

Въз основа на констатираните нарушения, началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл.224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради."

ДНСК започна проверка строителството на небостъргача „I Tower“ в София

Дирекция национален строителен контрол(ДНСК) започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в ...

Заповедта за спиране на строежа е издадена в четврътък 9.07.2020г., става ясно от хронологията обяснена от Върховната административна прокуратура.

Защо ВАП дава казуса на Спецпрокуратурата

От Върховната административна прокуратура потвърждават нарушението - а именно "несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН)."

На 09.07.2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл. 224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата, обясняват от ВАП.

Тук се появява и името на министъра на културата Боил Банов.

"Артекс" обжалва в съда спирането на строежа на небостъргача

Строителната фирма "Артекс" обжалва в съда решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да бъде спрян строежът на не...

"На 08.07.2020 г. министърът на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството."

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление.

Препоръки към главния архитект

Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com