Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор

9400
Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор
Снимка: Движение 21

"Абсолютно сериозно смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Последното, което са изфабрикували е въпросното решение за надзирателя на главния прокурор. Какво той си мисли, че прави, не знам. Това е изключително важен въпрос."Така Татяна Дончева, лидер на Движение 21, коментира размяната на реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод промените в НПК, свързани с новата фигура на независим прокурор, който да разследва главния при необходимост.

Какви са предложенията на ГЕРБ можете да прочетете ТУК.

„Първо и пред скоби, това е безумно предложение, безумно по съдържание, което е апотеоз на панирания мозък. То в момента това е цялото ни време. Можете да намерите проекции на панирания мозък във всяка дейност. Но да предложиш надзорник на главния прокурор, за да си решиш въпроса с безконтролността му, която произтича от Конституцията и конституционната уредба, е безумно. Най-непросветени хора, абсолютно правилно и от здрав разум реагираха на прима виста. Този човек какво ще прави? 7 години ще върти броеничката и ще чака главния прокурор да направи нещо да го разследва ли? Или ще работи в прокуратурата друга работа, главният прокурор ще му скача по главата, но когато дойде време да го разследва, тогава работата ще стане?", коментира тя.

Освен това разследването изисква инфраструктура. Не е въпроса само да назначите такава фигура. Даже докладчикът от Венецианската комисия ви насочва: нека да не е в рамките на прокурорската сиситема и прочие. Дори и да намерите такъв, тука въпросът е не да намерите една машинописка със стара пишеща машина в един кабинет и да го кръстите „независим прокурор“. Той трябва да има органи и институции, които да му помагат в това разследване. Иначе какво ще е това? Нищо. Значи няма да стане нищо". Дончева беше категорична,че този модел няма да сработи.

Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите

Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването и обвинението в случай на твърдение за деяние,...

В задочни спорове по фигурата на независимия прокурор, който да разследва главния прокурор на 11 декември влязоха президентът и премиерът. Румен Радев обяви, че ще инициира консултации за конституционни промени по въпроса.  Как му отговори Бойко Борисов можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Какво е решението на проблема с контрола върху главния прокурор, според Дончева:„Решаването на проблема изисква обезателно промяна в Конституцията и в още няколко закона. Тази промяна в Конституцията изисква Велико народно събрание. Пак се връщам на идея, която лансирам за 110 път публично. Не мисля, че има по-просто и елегантно решение на проблема. Следващите избори за парламент могат да бъдат избори за Велико народно събрание като предварително парламентът приеме решение, че след като приключи мандата на ВНС, то ще се редуцира до обикновено. Прави избор за 400 души с ясен мандат да отмени фигурата на ВНС. Това не изисква някаква специална мисъл и съгласуване. След превръщането му обикновено НС продължават с реконструкцията на няколко закона. Тя изисква промяна на мястото на прокуратурата. Когато го направите няма да имате днешния проблем, нито някаква нужда от надзирател на главния прокурор. Тя (прокуратурата) може да бъде или в изпълнителната власт или като отделен орган, с излъчен от парламента главен прокурор.“ В българската история са практикувани и двата варианта, според Дончева, и след анализ може да се вземе добро решение спрямо сегашната ситуация.

Тези текстове (на промените в законите) не може да ги пипа Данаил Кирилов. На него трябва да му бъде забранено да пипа юридическа материя. ЗАБРАНЕНО! Има 4 - 5 човека в държавата, които са бивши конституционни съдии, съдии в Европейския съд, научни работници, от които правителството може да нарпави работна група, която да изгради конструкцията на тези промени.“Премиерът Бойко Борисов не веднъж е коментирал, че ако ГЕРБ предложи главен прокурор – това ще е именно Данаил Кирилов. „Какво от това, той не може столът му да мисли. Ако сложите един човек на висок стол, той не става по-капацитетен. Той си е толкоз капацитетен. Ще кажа на вашите зрители, че през ноември е прието от правителството и парламента, и никой не знае това, изменение на Закона за отговорност на държавата. По силата на което, ако вие претърпите, с решение на административните съдилища на България, някакви вреди от нарушаване на правото в ЕС, вие можете да ги съдите пред същите съдилища. Тези хора могат само това да измислят...Това са хора, които мислят в такива категории, напълно лишени от здрав разум, не им давайте нищо. “

Прокурорска държава

"Има нещо, което почва дори мен много да ме смущава. Фигурата на главния прокурор, че е важна, важна е, но ние за всяко нещо започнахме да опираме до прокуратурата. Майка търси прокуратурата, за да разбере, коя леличка е обличала детето. Йорданка Фандъкова инициира законопроект, в който тези, които горят екологично нечисти отпадъци, според нея, да бъдат вкарвани в затвора. Вие докъде смятате, че може да има в България затвори. Дали няма да стигнем до това да преградим ¼ от територията на България с бодлива тел и направо да ги слагаме в лагер, защото строенето и поддържането на затвори е скъпо начинание. Това са налудни истории." , каза още Дончева.

Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Цацаров бе предложен за пост...

В същото време, това е понятно поради "начина, по който Сотир Цацаров постави прокуратурата и всеки трима души в риск да отговарят за организирана престъпна група, без да се изследва причастност към престъпна дейсност. За всичко се задържа под стража. И хората започнаха да се усещат, че всеки е застрашен, независимо дали се счута за разбойник или не, ако попадне в месомелачката, той да стои месеци наред заключен и да бъде наказателно преследван. Обаче фактът, че в България е напълно безконтролен, е направило впечателение не само у нас. Този въпрос е поставен международно не оня ден“, коментира Дончева.

За БСП и изборът на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ?

„Вие виждате, че вчерашният избор на Сотир Цацаров ви докара 27 души от БСП. Я ги погледнете кои са: Не искат да имат проблеми с Цацаров. А самата Корнелия Нинова забелязахте ли я да каже нещо против Цацаров? Не лично да го напада, а нещо да каже. Корнелия Нинова нямаше аргументи против Цацаров, а против институцията – че била мъртво родена. Тия хора не искат да си имат конфликт с Цацаров, не искат да си имат конфликт с Пеевски, не искат да си имат конфликт с цялата група. Всички пловдивски депутати бяха вътре. Всички, които се притесняват, включително клиентите на Цацаров, гласуваха за него за шеф на КПКОНПИ. По пловдивска линия всички приятели на Георги Гергов бяха за Цацаров. Те са земляци (бел.ред. - преди да стане главен прокурор Сотир Цацаров беше председател на Окръжния съд в Пловдив). Има други, които са клиенти на Цацаров. Има трети, които Цацаров би могъл да нагази по друга линия, но никой не иска да казва. Нинова не положи усилия да консолидира групата на БСП. Какво значи това? Че не е искала да ги положи“, коментира поведението на левицата при гласуването в пленарна зала Татяна Дончева.

Подобна теза изрази и Антон Кутев. Можете да прочетете позицията му в ТАЗИ СТАТИЯ.

Ще се справят ли Цацаров и Гешев с новите си позиции: „Тези хора имат задачи, с които да се справят, и тези задачи не са борбата с корупцията. Те трябва да преследват хора, които властта е посочила за неудобни за нея или такива, които трябва да бъдат изядени. С такава задача Цацаров може да се справи. Той 7 години се справя в прокуратурата с подобна задача. Защо Гешев, който е негова проекция няма да се справи. Ми той е фатмак милиционер от Симеоново, що да не се справи. Като отиде обаче в Европейския парламент няма кой да му каже да си закопчее копчето до горе, да си оправи вратовръзката и да не се обръща с рамо към еверопейските депутати, защото това са първите неща, който някой трябва да му каже.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com