Двама осъдени българи и многомилионна глоба за Credit Suisse заради пране на наркопари

9068
Двама осъдени българи и многомилионна глоба за Credit Suisse заради пране на наркопари
Снимка: БГНЕС

Credit Suisse е осъдена да плати глоби и обезщетения в размер на 21 млн. швейцарски франка, или 22 млн. долара, за слаб контрол, посредством който е позволила на служителка на банката да помогне на българска наркогрупа да пере пари. Схемата е била следната - в банката са се внасяли пари в куфарчета, обикновено в по-малки купюри, а след това са се "завъртали" през официални финансови канали. Това съобщи "Ню Йорк Таймс", цитирайки съобщение на Федералния наказателен съд на Швейцария.

Български гражданин, обвинен в организирането на операцията за пране на пари за наркогрупата, е осъден на 36 месеца затвор (половината ефективно), а друг българин е осъден на 12 месеца за посредничество в аферата. В съобщението на съда не се споменават имена, но се казва, че първият българин живее в България и е бил създателят на финансовите схеми, водещи към българската наркогрупа. "За тази цел той действа като посредник между две швейцарски банки и няколко членове на наркогрупата", пише в съдебното решение, където се добавя, че е помагал за изнасяне на активи в чужбина. Вторият е замесен в контрабандата на активи на престъпната организация между Испания и Швейцария и е действал като "представител" на същота, представяйки се фалшиво за действителен собственик на банкова сметка и като собственик на имот в Швейцария.

Окончателно: Брендо не може да изтърпява в България наложените му в Италия и Румъния присъди

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло разпореждането на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането...

Според неофициална информация основната фигура в случая е изчезналият отдавна Евелин Банев-Брендо. Той е осъден на 6 г. затвор в България, в Италия – на 20 г., а в Румъния – на 10 г. Преди година беше задържан в Украйна, но впоследствие не беше екстрадиран.

Преди време "Капитал" писа, че по делото има четирима обвиняеми (като физически лица), включително Живко Николов, който носел пари в куфарчета. Според информацията, подсъдим е и Георги Караманлиев, който е приятел от детинство на Брендо от Тополовград и е треньор по борба в алпийската държава.

Credit Suisse заяви, че ще обжалва решението, което произтича от действията на служителка на банката през 2007 и 2008 г. Служителката, чието име не се съобщава, е помогнала на група за контрабанда на кокаин да извърши банкови преводи "въпреки конкретни индикации за престъпния произход на парите", се казва в изявлението на съда. Служителката, която междувременно е напуснала Credit Suisse, е осъдена на 20 месеца затвор за пране на пари.

Преди делото, Financial Times писа, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, е сред обвинените за пране на пари. Швейцарската прокуратура не разкрива самоличността на обвинената и вече осъдена жена, като я посочва единствено с инициала Е. FT цитира данни, че българката редовно е прибирала куфари с кеш за над 500 000 евро от лица, принадлежащи към кръга на Банев - един от тях е убит по време на престрелка в София през 2005 г.

Убитият вероятно е Константин Дишлиев, определен като партньор на Банев, който беше разстрелян в София през май 2005 г. По същото разследване в Швейцария условни присъди са получили Моника Добринова (бивша съпруга на Брендо) и сестра ѝ Десислава Дишлиева, както и още един швейцарец. Част от мрежата е соченият за приближен до Банев Георги Семерджиев - Жоро Шопа. Той беше задържан от испанските власти през 2017 г., а в къщата му до Барселона бяха открити укриващите се Ветко и Маринела Арабаджиеви. Междувременно в Специализираната прокуратура в София започва разследване срещу Семерджиев, за което още няма данни какво се случва.

Съдят швейцарска банка за пране на наркопари на Брендо

Швейцарски съд ще повдигне днес на банка "Креди сюис" обвинения в пране на пари на предполагаема българска престъпна група за трафик на...

По време на съдебните заседания през февруари служител на Credit Suisse свидетелства, че банката е знаела, че парите - понякога доставяни в куфари, пълни с пари в брой - идват от банда, която е свързана с убийства и мащабна контрабанда на кокаин от Южна Америка, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Credit Suisse носи обща отговорност за изпирането на пари, тъй като ръководството на банката, правният екип и отделът за съответствие не са гарантирали спазването на правилата за борба с прането на пари, заяви съдът.

Решението е последният неуспех за банката, която този месец публикува предупреждение за печалбата си и страда от сътресения в управителния съвет. На 8 юни банката предупреди инвеститорите, че вероятно ще отчете загуба за тримесечието - третата поредна загуба и зловещ знак в условията на забавяне на икономическия растеж. Credit Suisse все още се възстановява от милиардни нарушения с Greensill Capital, фалирал британски кредитор, и Archegos, фалирал хедж фонд. През януари председателят на банката Антониу Орта-Осорио се оттегли от поста си, по-малко от година след като бе назначен да оправи бъркотията. Той подаде оставка на фона на разследване дали при пътуванията си е нарушил правилата за пандемията. През април Credit Suisse обяви напускането на финансовия си директор, ръководителя на отдела за Азия и главния юрисконсулт.

С решението си швейцарският съд глоби банката с 2 млн. франка за нарушение на закона за пране на пари, конфискува 12 млн. франка, държани от бандата в банката, и разпореди допълнително плащане в размер на 19 млн. франка за покриване на средствата, които не може да възстанови поради "вътрешни недостатъци" в Credit Suisse.

Всички присъди ще бъдат значително намалени, ако обвиняемите запазят добро поведение, постанови съдът.

Жената на Брендо осъди прокуратурата за 118 хиляди лева

Жената на кокаиновия крал Евелин Банев Брендо - Моника Добринова осъди прокуратурата за обезщетение от 118 хиляди лв. Тя бе обвинена по...

На 30 януари швейцарски федерален прокурор заяви, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. В тази връзка държавата поиска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането беше предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици. Федералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от "сериозни организационни недостатъци" в предотвратяването на прането на пари. Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор също се насочи към бивша служителка на Credit Suisse за ролята ѝ в аферата.

ОЩЕ: Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка, твърдят в Швейцария

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com