Две обвинения за Каролев - за нарушаване на карантината и за заблуждаващи новини

5677
Две обвинения за Каролев - за нарушаване на карантината и за заблуждаващи новини
Снимка: БГНЕС

Владимир Каролев вече е обвиняем, съобщи БНТ. Повдигнати са му две обвинения – едното е за нарушаване на карантината.

Второто е за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни.

Владимир Каролев ще бъде освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв.

Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Каролев с обвинение за нарушаване на карантината?

Поради големия медиен интерес пресцентърът на прокуратурата съобщи мотивите си за задържането за 24 часа на икономистът Владимир Кароле...

Той беше задържан в Разлог, тъй като е нарушил задължителната карантина. От Районната прокуратура в града казаха пред медиите, че срещу него е образувано досъдебно производство, което, въпреки, че се намираше в ареста в Разлог, се води от Софийска районна прокуратура. Припомняме, че Каролев бе задържан в Разлог, защото бе открит на територията на общината. Той не е спазил 14-дневния срок на домашна карантина. Както самият Каролев съобщава на 11 март във Facebook, той е бил на посещение в Лондон, след което се е прибрал в дома си в София. Отново на страницата си в социалната мрежа самият Каролев е качил снимка и информация, че е отишъл в Разлог. По-късно се е качил и се е разходил в Пирин планина над Банско. Днес Каролев е бил конвоиран до София. Постовете му в социалната мрежа бяха изтрити.

Ето какво се казва в съобщението на прокуратурата от по-рано днес:

На 24.03.2020 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.

По този повод на 24.03.2020 г. е направен опит за призоваване на лицето от известните адреси на територията на гр. София, на които същото не е открито. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с лицето, като при проведения разговор е установено, че същото се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа.

Българка почина от коронавирус в САЩ

Наша сънародничка е починала от COVID-19 по време на визита там. Жената е била на гости на сина си, който живее в Питсбърг, съобщи бТВ....

В хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето. Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл.К. - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Вижте още:

Задържаха Владимир Каролев заради нарушаване на карантината

Полицията конвоира Каролев до София (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com